Verhaal

Aalst (België) – Assisi

Van Aalst (Oost-Vlaanderen) kwam ik via Rethel op de Via Francigena, ter hoogte van Châlons-en-Champagne. Ik heb de Via Francigena gevolgd tot Robbio (voorbij Vercelli). Daar verkoos ik, in plaats van door de Po-vlakte te lopen (via Piacenza, Fidenza, etc.), een route door het middelgebergte van de Apennijnen: via Tortona, Bobbio, Ferriere en Borgotaro naar Pontremoli. (Vijf bergpassen in plaats van één bergpas via de traditionele route). Van Pontremoli liep ik opnieuw via de traditionele Via Francigena. Vanaf Siena liep ik niet langer richting Rome, maar richting Assisi, via het Lago Trasimeno en de Crete Senesi. Assisi bereikte ik via Santa Maria degli Angeli.

  • verhaal gepubliceerd op: 10 december 2017
  • aanvulling(en) gepubliceerd op: –

 

Was deze route voor jou een pelgrimstocht?

Voor mij was de route naar Assisi een pelgrimstocht, vooreerst omdat ik liep langs de Via Francigena, een pelgrimsroute van Canterbury naar Rome die al gelopen wordt vanaf de 12de eeuw. Vervolgens omdat ik de keuze had gemaakt om vanaf Siena, in plaats van richting Rome, richting Assisi te lopen, en daar te eindigen omwille van mijn grote belangstelling en bewondering voor Sint-Franciscus en mijn interesse voor de franciscaanse spiritualiteit.
Assisi is na Rome het grootste bedevaartsoord van Italië, en één van de grote bedevaartsoorden van Europa. Assisi is ook de bakermat van de interreligieuze dialoog sinds Paus Johannes Paulus II er in 1986 de eerste interreligieuze gebedsdag voor de vrede organiseerde. Vorig jaar (2016) had in Assisi de 30ste bijeenkomst plaats met vertegenwoordigers van alle grote wereldreligies.
   

 

Wat waren hoogtepunten op je reis?

Er waren vele hoogtepunten, o.a. het overschrijden van de grenzen van België, Frankrijk, Zwitserland, Italië. Een hoogtepunt was de aankomst op de Colle del Gran San Bernardo met overnachting in de Ospizio aldaar. Ook het bereiken van de Middellandse Zee in Marinella di Sarzana (nabij Carrara). En natuurlijk de eindbestemming Assisi, waar ik aankwam op 1 augustus, uitgerekend op de Festa del Perdono, één van de belangrijkste religieuze feesten in Italië. Omdat deze hoogdag tot dan totaal onbekend was voor mij, was dit een hoogtepunt: ik arriveerde in Santa Maria degli Angeli bij het kleine kerkje (Portiuncula) van Sint-Franciscus en ik kon mij in de grote basiliek aansluiten bij duizenden pelgrims uit de hele wereld die daar voor de speciale gelegenheid verzameld waren. Hoogtepunten waren ook telkens de bijzondere ontmoetingen met mensen onderweg, bijna dagelijks. Verder denk ik ook nog aan mijn overnachting in het klooster van San Miniato, opgericht door Sint-Franciscus zelf.

 

Wat was typerend voor de ontmoetingen onderweg?

Typerend was dat ik op het juiste moment, op de juiste plaats, de juiste mensen ontmoette. En dat alle ontmoetingen positief waren. Het was alsof die ontmoetingen geënsceneerd waren, vooraf gepland, wat uiteraard niet zo was. Het was volgens mij gewoon de Voorzienigheid. Ik had ook het gevoel dat de mensen die ik onderweg ontmoette, eveneens verheugd waren door hun ontmoeting met mij, alsof zij nood hadden aan die ontmoeting, of er in elk geval aan toe waren.

 

Wat was typerend voor de landschappen onderweg?

De landschappen waren zeer gevarieerd; de besneeuwde bergen van de Alpen kon ik nog gedurende een 10-tal dagen achter mij zien liggen in de Po-vlakte, na de passage over de Gran San Bernardo. Volgende landschappen blijven mij bij: de glooiende en uitgestrekte landschappen van de Champagne, het tussengebergte in de Franche-Comté, het mooie landschap met wijngaarden langs het meer van Genève, het hooggebergte van de Gran San Bernardo, de Aosta vallei, de prachtige en unieke Crete Senesi in de buurt van Siena, het Lago Trasimeno en de heuvels van Umbrië. Ook het uitzicht van op afstand op steden zoals San Gimignano, Siena, Monteriggioni, San Miniato en Assisi (“de witte stad”).
  

 

Hoe zat het met het onderdak, eten en drinken?

Onderdak was een afwisseling tussen “chambres d’hôtes”, campings, jeugdherbergen, kloosters, hotels, B&B, gastenverblijven, overnachtingen bij lokale bevolking. Alle details (en nog meer) staan in mijn boek “Stapvoets naar Assisi”. Eten en drinken: ook hier verwijs ik naar mijn boek. Ergens schrijf ik dat ik de vracht van een kleine bestelwagen aan water heb uitgedronken. Nergens heb ik honger geleden, af en toe at ik twee keer ‘s avonds (om hevig calorieverlies te compenseren).

 

Wat is de beste tijd om op pad te gaan?

Ik geloof dat de beste tijd mei tot augustus is (de bergpas van de Gran San Bernardo is slechts open van juni to september).

 

Was het een zware tocht?

Ik vond het geen bijzonder zware tocht. De loden hitte van juli kan het op bepaalde dagen zwaar en vermoeiend maken. Een dag met heel veel regen maakt het ook lastig.  De afkorting die ik maakte in de Apennijnen (5 bergpassen in evenveel dagen) maakte het ook wel zwaar.
  

 

Wat zijn belangrijke kenmerken van de route?

  • De route die ik liep (van Aalst tot Assisi) was ongeveer 1.600 km lang.
  • In 2007 was de markering nog niet was ze nu is (in 2017). Er zijn veel vorderingen gemaakt. In 2007 waren de meeste en beste markeringen te vinden in Zwitserland en bepaalde stukken in Italië. In Frankrijk waren er in 2007 weinig tot geen markeringen.
  • Informatie is overal te vinden op internet, bijvoorbeeld: Via Francigena en Association Internationale Via Francigena.

 

Welke vraag zou je nog willen toevoegen?

Een vraag van Frans Wijnands in Friesch Dagblad (26 augustus 2009):  “En, ben je er beter van geworden? Een ander mens?” Dat was de eerste vraag die bij hem opkwam toen hij mijn boek “Stapvoets naar Assisi” had gelezen. Lees het antwoord in het artikel van Frans met de veelzeggende titel “Een groter vertrouwen in de mensheid“.

 

Waar kunnen we meer over je reis vinden?

Alle informatie staat in mijn boek “Stapvoets naar Assisi”, dat je onder meer kunt bestellen bij De Oude Linden, Abdijboekhandel Tongerlo.

 

Aanvulling(en) op het verhaal van Jan

Heb jij deze pelgrimstocht ook gelopen of gefietst en wil je jouw ervaringen delen met anderen? Dan kun je een (korte) aanvulling schrijven op het verhaal hiervoor. Lees hier hoe dat werkt.