Benelux

De pelgrimswegen in de Benelux staan veelal in het teken van Santiago de Compostela. Met name in Nederland zijn de afgelopen jaren echter ook andere pelgrimswegen (her)ontwikkeld: routes naar traditionele bedevaartplaatsen èn routes die tappen uit andere inspiratiebronnen. Lees verder: pelgrimswegen in de Benelux.

Over meerdere routes in of vanuit de Benelux is een verhaal geschreven. Die verhalen vind je hier (⇒ de routes in Nederland zijn ingetekend op een aparte kaart):
   


  
  
Pelgrimswegen in de Benelux

(⇒ de hierna genoemde plaatsen zijn ingetekend op twee aparte kaarten)
  
Nederland
Het Genootschap van Sint Jacob heeft het netwerk Jacobswegen in Nederland uitgezet en beschreven, als aanvulling op bestaande paden: Jabikspaad (St-Jacobiparochie – Hasselt), het Jacobspad Groningen (Uithuizen – Hasselt) en het Jacobspad Limburg (Millingen – Eijsden). Onderweg worden vrijwel alle Jacobskerken en –gasthuizen aangedaan.
Opmerkelijk genoeg komt geen van deze kerken voor in het overzicht van de 101 “mooiste, belangrijkste en meest excentrieke” bedevaartsplaatsen in Nederland. (Website: Bedevaart en bedevaartplaatsen in Nederland). Toch had de herleving van de pelgrimage naar het verre Santiago, begin jaren zeventig, grote invloed op de heropbloei van bedevaarten in eigen land.
Op veel plaatsen in het landen werden initiatieven genomen om bedevaartsplaatsen opnieuw op de kaart te zetten en pelgrimsroutes te (her)ontwikkelen. Meer recente initiatieven kiezen juist voor een niet-religieuze invalshoek en zoeken andere wegen om het pelgrimeren inhoud en vorm te geven, zoals het Hilligenpad, het Gelukkigerwijspad en de Walk of Wisdom. Voor deze routes is er goede en toenemende belangstelling, terwijl meerdere initiatieven uit de eerste “categorie” juist lijken uit te doven. (Bijvoorbeeld: wel een gids en/of website gepubliceerd, maar geen nieuwe edities meer).
Een overzicht:
– Groningen: de Stichting Pelgrimeren in Groningen beheert een uitgebreid netwerk van pelgrimspaden.
– Friesland: het Kloosterpad Friesland 1453 (Drachten – Dokkum) en het Odulphuspad
– Noord-Holland: het Monnikenpad Egmond
– Overijssel: het Hilligenpad
– Gelderland: de Walk of Wisdom
– Utrecht: het Gelukkigerwijspad
– Limburg: de Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden beheert een netwerk van pelgrimsroutes in en vanuit Zuid-Limburg (onder meer naar bedevaartsplaatsen in Duitsland en België).
– door meerdere provincies: de pelgrimsroute Van Dokkum naar Egmond, het Willibrordpad (vanuit de stad Utrecht), het Pelgrimspad (LAW 7-1 en 7-2, van Amsterdam naar Maastricht, het PeerkePad (van Tilburg naar Wittem), en dagtochten naar bedevaartsoorden in Nederland (“Wandelen langs Heilige Plaatsen”).

  
België

Het Vlaams Compostelagenootschap heeft, samen met het Waals genootschap, een netwerk van pelgrimswegen uitgezet, beschreven en gemarkeerd, dat aansluit op Jakobswegen in Nederland, Duitsland en Frankrijk.
Daarnaast heeft het Compostelagenootschap het Jakobskerkenpad uitgezet, dat de achttien Jakobskerken in België verbindt. Er is ook een variant voor fietsers.
België kent een groot aantal bedevaartplaatsen, zoals Scherpenheuvel. De herleving van het pelgrimeren naar Santiago heeft hier echter (nog) niet, zoals in Nederland, geleid tot pelgrimsroutes anders dan in het teken van Sint Jakob.
De Nederlandse Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden heeft routes uitgezet vanuit Zuid-Limburg naar enkele bedevaartsplaatsen in Noordoost-België: Moresnet, Val Dieu, Visé, Bassenge, Heppeneert en Aldeneik.

  
Luxemburg

De situatie is, min of meer, vergelijkbaar met die in België: er is een Jakobsweg, er zijn bedevaartplaatsen (zoals Echternach, met de springprocessie), maar geen andere pelgrimsroutes.

   
Heb je zelf een pelgrimstocht in de Benelux ondernomen en wil je je ervaringen op deze website delen? Lees dan verder op onze pagina Meedoen.