Over oude wegen

Auteur: Mathijs Deen


Boek en auteur

Het boek "Over oude wegen; Een reis door de geschiedenis van Europa" is uitgegeven bij Thomas Rap in 2018. Mathijs Deen is schrijver en radiomaker (VPRO).

 

Beschrijving

Centraal in het boek staan acht portretten van reizigers en de wegen die zij gingen: van de eerste Europeanen -800.000 jaar geleden- tot de “gastarbeiders” en remigranten van nu. Zo maakt het boek niet alleen grote sprongen in de tijd, maar ook in de ruimte: kriskras door Europa. Het boek opent met het hoofdstuk “De verbeelding” en dat is meteen een motto voor het vervolg. Want eenmaal voorbij de feiten neemt de -vaak prachtig uitgeschreven- verbeelding van Matthijs Deen het over. Alleen zo kan hij ons meenemen op, bijvoorbeeld, de reis van de IJslandse pelgrim Gudrid naar Rome (in 1025), alsof we er zelf bij mogen zijn.
In een tijd waarin grenzen steeds belangrijker worden, biedt het boek een ander perspectief, door te laten zien hoe vroeg al en hoe veel mensen door die enorme ruimte hebben gereisd, voortgedreven door armoede, vervolging en onrust, en aangetrokken door nieuwe kansen, avontuur en rijkdommen. “Alle Europeanen zijn, als je maar ver genoeg teruggaat, van elders gekomen.”
Het boek bevat een beperkte literatuurlijst. Het is niet geïllustreerd, maar foto's en kaartjes zijn te vinden op de bijbehorende website.

 

Focus

ls pelgrim ga je ook wegen die al heel lang en door zeer velen zijn begaan. “Wie door Europa reist, reist altijd iemand na. Onder elke voetstap ligt een vorige.” Dat realiseer je je niet alleen (opnieuw) door het verhaal van Gudrid, maar ook door dat van Bulla, de struikrover langs de Via Appia en Via Egnatia -die nu als pelgrimswegen herleven- en dat van “De gelukszoeker” die midden 17e eeuw zijn weg door en over de Pyreneeën zocht, zoals pelgrims dat ook nu weer doen. Het woord “pelgrim” betekent: vreemdeling. Wat dreef de reizigers die Deen beschrijft om elders een vreemde te worden? Hoe zagen anderen hen? En wat drijft jou, pelgrim, om op pad te gaan? En hoe zullen anderen jou zien? Kortom: zeker ook voor pelgrims kan dit boek heel inspirerend zijn.

 

Plaatsen

Met name in het verhaal van Gudrid komen als bedevaartsplaatsen (kort) naar voren: Utrecht, Keulen, Mainz, Worms, Spiers en Rome.

 

Meer informatie

  • Het boek kost € 22,99 en is onder meer via de boekwinkel te koop. Tweedehands aanschaffen of lenen via de bibliotheek is eveneens een goede mogelijkheid.


Recensent: Arno Cuppen (oktober 2018)