Pelgrimstochten, langs wegen en door tijden

Auteur: Ben Wasser


Boek en auteur

Het boek is in 2010 uitgegeven door uitgeverij Boom, Amsterdam. Ben Wasser is de schrijver. Hij is literatuurhistoricus en houdt zich bezig met reisbeschrijvingen van Nederlandse Jeruzalem - en Santiagogangers. Hij schreef ook: Nederlandse pelgrims naar het Heilige Land 1450 – 1650 (uitgegeven bij Terra in 1983).

 

Beschrijving

Pelgrimstochten vertelt de geschiedenis van tochten naar christelijke pelgrims- en bedevaartsoorden, vanaf de eerste eeuwen van onze jaartelling tot aan de moderne tijd.
De rode draad in dit boek wordt gevormd door de vele reisverslagen van pelgrims door de eeuwen heen. Je treft bekende pelgrimsbestemmingen aan, maar ook minder bekende zoals Scherpenheuvel en Iona. Door het boek heen tref je als illustratie allerlei pelgrimsinsignes aan.
Het boek heeft een prima register en een redelijk uitgebreide bibliografie.

 

Focus

De schrijver beschrijft het leven van de heilige en/of van de plaats waarheen gepelgrimeerd wordt. Hij doet dat in aangename schrijftrant en geeft door middel van wel gekozen details de lezer in kort bestek inzicht in “hoe is het zo gekomen”. Vooral de geschiedenis wordt beschreven en, hoewel er in de hedendaagse tijd wordt geëindigd, gaat het niet over pelgrimages vandaag de dag naar dat betreffende oord. Het boek gaat meer over de heiligdommen en de plaatsen dan dat er een parallel met de pelgrimstocht als metafoor voor de levensweg wordt uitgewerkt.

 

Plaatsen

Behalve Jeruzalem worden vooral plaatsen in Europa beschreven. Denk aan: Santiago de Compostela, Fatima, Iona, Conques, Tours, Glastonbury, Vézelay. Speciale aandacht ook voor bedevaartsoorden in de Benelux.

 

Meer informatie

  • Waarschijnlijk is het boek in een goed gesorteerde bibliotheek te vinden. Nieuw is het niet meer te koop, maar via sites als boekwinkeltjes.nl kun je het voor een paar euro aanschaffen.


Recensent: Cor Kuijvenhoven (oktober 2018)