ontdekken & ontmoeten

Te voet naar Jeruzalem, een solotocht van 184 dagen

Auteur: Sebastien de Fooz


Boek en schrijver

Het boek is in 2011 uitgegeven bij Lannoo en telt 255 bladzijden en 30 pagina’s met kleurenfoto’s.
De schrijver is Sebastien de Fooz (1973), Belgisch journalist en documentairemaker. Hij reisde veel, zeker naar zo’n 40 landen. Vanuit zijn woonplaats Gent liep hij in 1998 naar Santiago en in 2000 naar Rome.

 

Beschrijving

In 2005 vertrok Sebastien naar Jeruzalem: te voet, met een bezemsteel als stok in zijn hand en met € 50 op zak. Hij vraagt zich af of hij familie en geliefden ooit weer zal zien. Zijn zes maanden durende voettocht door Centraal Europa, de Balkan, Turkije en het Midden Oosten naar Jeruzalem begint op Paasmorgen. Jeruzalem, de stad van de drie monotheïstische godsdiensten, die steeds meer met elkaar in conflict zijn. De ontmoetingen onderweg met tientallen onbekenden worden door hem met mededogen en invoelend beschreven. Er zitten sterk aangrijpende scènes bij, zoals de ontmoeting met de serviër Bojan. De Fooz kent momenten van diepe angst, van alleen zijn, heeft af en toe nauwelijks iets te eten of te drinken. Vertrouwen houdt hem op de been. Van een vriendin heeft hij bij vertrek de tekst van psalm 91 meegekregen en regelmatig komen fragmenten van die psalm bij hem boven.
Eenmaal in Jeruzalem is er geen uitzinnige vreugde, maar een vredige vreugde, ontleend aan het volle vertrouwen in de onbekende. Die onbekende loodste hem door een wereld van angst en schaduw naar zijn betere ik. “Sta op en wandel, want je bent het waard”, zo eindigt hij.

 

Focus

Het is een pelgrimsboek, ook nog eens meeslepend en soms spannend geschreven door een pelgrim en zal met herkenning en soms ontroering worden gelezen door pelgrims en alle anderen die onderweg zijn en alle anderen die afstand willen nemen van de gedachte dat zij alles altijd in de hand moeten houden. Of De Fooz zijn eindbestemming ooit zou bereiken, was vanaf het begin onzeker. Hij liet zich immers leiden door het onverwachte en door de spontane hulp van mensen. Zijn tocht bracht soms hilarische toestanden mee, soms ergernis, maar vooral ook een andere kijk op drie wereldgodsdiensten: het christendom, het jodendom en de islam. In een tijd waarin conflicten meer en meer blijken te draaien rond religieuze tegenstellingen, zocht de auteur uit of deze drie godsdiensten ons echt tot verschillende mensen maken. Hij luisterde onderweg naar de uiteenlopende verhalen van talloze mensen. Deze spannende solotocht is echter ook een persoonlijke queeste en toont op indringende wijze hoe persoonlijke angsten overwonnen worden en hoe allerlei maatschappelijke vooroordelen stap voor stap ontkracht worden.

 

Plaatsen

Zijn tocht loopt van Gent, via Dachau naar Oost Europa. Hij zakt af door de Balkan, doorkruist Turkije en komt met een omweg in Jeruzalem aan. Een kaartje in het boek verheldert zijn reis en biedt houvast wanneer je even het verloop van zijn tocht kwijt bent.

 

Meer informatie


Recensent: Cor Kuyvenhoven (oktober 2018)