ontdekken & ontmoeten

Boeken

titel: Wandelen; Een filosofische gids (Oorspronkelijk: Marcher, une philosophie)
door: Frédéric Gros
jaar: 2013
uitgeverij: De Bezige Bij

Wandelen wordt door Frédéric Gros beschreven als een filosofische daad en als een spirituele ervaring. Voor veel grote historische, filosofische of literaire figuren was lopen een manier om gedachten te ontwikkelen of inspiratie op te doen: Arthur Rimbaud, Friedrich Nietzsche, Mahatma Gandhi en Immanuel Kant. Ook existentiële, mystieke en culturele aspecten van het lopen komen in dit boek ter sprake: eeuwigheid, eenzaamheid, stilte, traagheid, vrijheid en de pelgrimstocht.


Karin Abdullah Khan-Feenstra schreef voor de Jacobsstaf 98 (2013) van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob een recensie, met als titel: “Wandelen is geen sport“. Je kunt deze recensie hier > downloaden (met instemming van de redactie).


titel: De oude wegen (Oorspronkelijk: The Old Ways)
door: Robert Macfarlane
jaar: 2012
uitgeverij: De Bezige Bij

Mensen laten net als andere dieren sporen na: paden die in de loop der tijden door menselijke voeten, karrenwielen, paarden, ezelshoeven en door regen, ijs en wind zijn uitgesleten. Een voetafdruk van menselijk leven in het landschap. Macfarlane volgt deze paden en spoort de verhalen op die ermee verbonden zijn.

Recensies van het boek zijn onder meer geschreven door: