Britse Eilanden

In het Verenigd Koninkrijk en in Ierland betekende “pelgrimeren” tot voor kort vooral: op pad gaan naar Santiago de Compostela. Pelgrims verenigden zich onder meer in de Camino Society Ireland en in de Britse Confraternity of Saint James. Een volgende stap was: aandacht voor het eigen erfgoed van pelgrimswegen en heilige plaatsen. Lees verder: pelgrimswegen op de Britse eilanden.

Over meerdere routes op of vanaf de Britse eilanden is een verhaal geschreven. Die verhalen vind je hier (⇒ de routes zijn ingetekend op een aparte kaart):
.


   
   
Pelgrimswegen op de Britse eilanden

(⇒ de hierna genoemde plaatsen zijn ingetekend op een aparte kaart)

   
In 2013 werd Pilgrim Paths Ireland opgericht, in 2014 de British Pilgrimage Trust. Laatstgenoemd initiatief gaat terug naar de rijke traditie van pelgrimeren zoals die in het Verenigd Koninkrijk bestond tot 1538, toen pelgrimages werden verboden. De Trust wil die traditie opnieuw inhoud en vorm geven, als “een open spirituele activiteit.” Overigens gaat het daarbij niet alleen om pelgrimages in de christelijke traditie, maar ook om prehistorische heilige plaatsen als Avebury en Stonehenge. Zie onder meer de Great Stones Way and de Celtic Way.

Bekende heilige plaatsen op de Britse eilanden zijn: Croagh Patrick en Skellig Michael (Ierland), Holy Island of Lindisfarne, Canterbury en Iona (Verenigd Koninkrijk). Iona is relatief bekend via onder meer de Nederlandse Iona Groep.

Canterbury is niet alleen een belangrijke bestemming, maar ook het startpunt van de Via Francigena, in de voetsporen van aartsbisschop Sigerik, die in 990 naar Rome reisde.
Een ander “internationaal” startpunt is Winchester, van waar pelgrims in de Middeleeuwen te voet (naar Portsmouth), per schip en opnieuw te voet naar, onder meer, Mont Saint Michel reisden. Ook dat was een belangrijke bestemming op zich èn een halteplaats, op weg naar Santiago.

  
Heb je zelf een pelgrimstocht op de Britse eilanden ondernomen en wil je je ervaringen op deze website delen? Lees dan verder op onze pagina Meedoen.