Verhaal

Camí de Sant Jaume (Catalunya)

Verteller:

“Sant Jaume era un dels dotze apostols que, segons la tradicio cristiana, predica a Hispania abans de morir decapitat a Jerusalem l’any 44 d.C.” staat te lezen op één van de eerste bladzijden uit het route boek dat door het Catalaanse Agència de Turisme werd toegezonden aan mijn overbuurman, Paco genaamd, ook een Catalaan dus. De rest van de benodigde informatie was eenvoudig op internet te achterhalen en het leek ons wel wat! Twee 55 plussers, toen nog (2014), op ’t gemak kuierend door Catalunya.
En het werd de moeite waard zodat ik het van harte kan aanbevelen als een herhalingsrecept voor pelgrimsrecidivisten. 
De route begint aan de Franse grens met Catalonië en loopt via Girona en Vic naar het klooster van Montserrat. Verder naar het westen kan men dan kiezen om via Huesca naar de camino Aragonès of via Zaragoza naar Logroño te lopen. Wij kuierden slechts van Girona naar Montserrat in 9 dagen, nog geen 170 km.

  • verhaal gepubliceerd op: 8 januari 2018
  • aanvulling(en) gepubliceerd op: –
       

 

Was deze route voor jou een pelgrimstocht?

Wij zijn gestart als lange afstand wandelaars met een pelgrimspaspoort ( reli-touristen?), maar ook nu komen er dingen op je pad die je niet had verwacht. Persoonlijk vindt ik het geen echte pelgrimstocht omdat hij te kort duurt en niet eindigt bij het graf van, bijvoorbeeld, een apostel. Maar het is een echte oude pelgrimsroute en met de opgedane ervaring van eerder gelopen camino’s voel je je echt thuis. 
Op het eind is het een hele klim naar het Monistrol de Montserrat waar wij als zijnde echte pelgrims gefotografeerd werden door een buslading toeristen die dachten dat wij nog heel ver te gaan hadden. Wij hebben ze maar in die waan gelaten.
  

 

Wat waren hoogtepunten op je reis?

Er was eigenlijk maar één hoogte punt, en dat duurde 9 dagen! Mooi wandelweer, slechts één ochtend een beetje gemiezer. Geweldige natuur! Toevallige ontmoetingen die leiden tot onverwachte slaapplaatsen en een heuse camino stempel in een politie bureau. Maar de tip om in de ochtend zon de omweg te maken naar de Foradada (Waterval) bij Cantonigros mag een hoogtepunt genoemd worden. Ook het toevallig? luiden van de zware klokken bij onze binnenkomst op het plein voor het Monistrol van Montserrat dreunt nog lang na. Ryanair zorgde nog voor een toegift door bij de terugreis een rondje over onze woonwijk te vliegen. Volgens medepelgrim Jeroen Gooskens (rip) is er niets mooier dan onderweg te zijn, maar thuis komen is ook weer fijn.

 

Wat was typerend voor de ontmoetingen onderweg?

Nadat de argwaan verdwenen is bij de Catalanen komt alles goed. Maar hun eerste indruk was zoiets van: wat moeten die twee hier met rugzak? Ze zijn geen pelgrims gewend. Zelfs tussen Spanjaarden en Catalanen is het eerst even afwachten in welke taal ze elkaar blijven aanspreken na het eerste “ola”. De basis voor ontmoetingen is toch enige kennis van vreemde talen en de kunst om met handen en voeten vooruit te komen. In Catalunya kon ik mij met mijn frans goed redden.

 

Wat was typerend voor de landschappen onderweg?

Vanwege de breuklijnen in het landschap (“Fractures”) is het een walhalla voor geologen. Binnen enkele stappen ga je 45 miljoen jaar vóór- of achteruit. De eerste twee dagen na Girona volgt de route een oud smalspoor tracé. Daarna grotendeels een Cami ral, een eeuwenoude handelsweg. Bergen zijn altijd in het zicht, in mei zelfs met besneeuwde toppen. Vele riviertjes hebben diepe dalen uitgesleten zoals die in de buurt van Manresa. Het heeft iets weg van de Grand Canyon. Het gaat in 9 dagen diverse malen op en af tussen de 400 en 1100 meter maar was goed te doen.
  

 

Hoe zat het met het onderdak, eten en drinken?

Hoewel de route door de Catalaanse overheid nieuw leven is ingeblazen (markering en route boek) is het aantal pelgrims dat hier per jaar loopt werkelijk op één hand te tellen, volgens de lokale uitbaters. Alleen in Bonmati is een pelgrimsopvang in een souterrain gerealiseerd door de gemeente. Verder hebben wij zonder veel moeite kunnen slapen in vakantie appartementen en hostals. Bijzonder was de opvang in het bejaardenhuis in Artes! Tijdens de vakantie periodes en in het weekend zal het zeker niet eenvoudig zijn om passend onderdak te vinden. De regio is zeer geliefd om er op uit te trekken. Uiteraard vonden wij onderdak in het Monistrol van Montserrat. Eten en drinken rondom het Monistrol is duur, gelukkig is het slapen voor de pelgrims gratis. 

Zelf een dunne slaapzak meenemen is aan te bevelen, verder hebben wij heel goed gegeten. Over drinken wordt gezwegen.

 

Wat is de beste tijd om op pad te gaan?

Hoewel de Costa Brava om de hoek ligt kan het behoorlijk spoken in het achterland. Je zult er ook geen citrus fruitbomen zien. Het kan er ook fris zijn vanwege de hoogte. Mei-juni en september-oktober lijken ons geschikt. Wij waren er in de maand mei.

 

Was het een zware tocht?

Het is zeker geen tocht voor ongeoefenden! Lange eenzame delen, ook wij zijn een keer verdwaald. Zelfredzaamheid en de kunst van het vinden van onderdak zijn hier onmisbaar. Een redelijk gedetailleerde kaart is handig. Niet overal bereik voor smartphone.
  

 

Wat zijn belangrijke kenmerken van de route?

9 dagen eenzaamheid. Soms zoeken naar de weg. Uitgedaagd worden. Niet alleen gaan!

 

Welke vraag zou je nog willen toevoegen?

Was het druk onderweg? Nee dus. Wij ontmoetten de eerste collega pelgrims in Montserrat. De meesten starten hier hun tocht.

 

Waar kunnen we meer over je reis vinden?

Internet! Zoektermen als: “Cami de Sant Jaume Catalunya” en “Foradada de Cantonigros”. En vergeet Youtube niet. Een voorbeeld: de website Camí de Sant Jaume (ook in het Engels en Frans). Via de website kun je de gids van de route bestellen: “El Camí de Sant Jaume: el Port de la Selva-Sant Pere de Rodes i de la Jonquera a Montserrat” (in het Catalaans).  Je kunt de gids daar ook downloaden. (Via de Catalaanse versie van de website).

 

De inhoud van deze video is niet standaard beschikbaar.
Door te klikken op [accepteer] in de banner onderaan de pagina of op een banner (die bij elke video getoond wordt) ga je ermee akkoord dat er third party cookies kunnen worden geplaatst op jouw computer en kan je alle video's op de website bekijken .

 

Aanvulling(en) op het verhaal van Frits

Heb jij deze pelgrimstocht ook gelopen of gefietst en wil je jouw ervaringen delen met anderen? Dan kun je een (korte) aanvulling schrijven op het verhaal hiervoor. Lees hier hoe dat werkt.