Verhaal

Cuthbert’s Way

Verteller:

De Cuthbert’s Way, een pelgrimsroute door het grensgebied van Engeland en Schotland is een wandelpareltje. Alles wat je wenst binnen 100 km: afwisselend weids landschap, fraaie ruïnes, weinig asfalt, veel cultuur, maar vooral een spectaculaire finale: een stukje wadlopen naar het betoverende eilandje Lindisfarne, ook bekend als Holy Island.
Het is geen ‘echte’ pelgrimsroute want je loopt niet naar het graf van de heilige Cuthbert. Dat bevindt zich namelijk in de kathedraal van Durham, ruim 100 km zuidelijker. De route staat echter wel in het teken van deze heilige. Cuthbert (634-687) was een geliefde monnik uit Melrose die enthousiast het christelijk geloof op lange voettochten in het barre noordoosten van Engeland verspreidde.
Het pad is in alle toonaarden aan te raden. Veel wandelaars die het pad liepen, rekenen het tot de mooiste die ze kennen. Ik liep deze tocht met Maddy Goettsch in 2015.

  • verhaal gepubliceerd op: 19 april 2018
  • aanvulling(en) gepubliceerd op: –
      

 

Was deze route voor jou een pelgrimstocht?

De tocht wordt tot de Engelse pelgrimsroutes gerekend, maar vanwege de bescheiden lengte was dit toch veel meer een wandelvakantie. Het pad is pas in 1996 bedacht, dus van een eeuwenoude pelgrimsroute is ook al geen sprake.
Het pad loopt door het leef- en werkgebied van Cuthbert: Hij was abt te Melrose, evangeliseerde in de ruime omgeving en trok zich later als kluizenaar terug op Lindisfarne (Holy Island) waar hij stierf. Toen de Vikingen het eiland aanvielen werd zijn ‘heilige lichaam’ meegenomen door de monniken die het naar verluid enige tijd verstopten in de ‘Cuthbert cave’, waar je ook langs komt. Je loopt dus meer door het verhaal van Cuthbert dan over een oude route naar zijn graf.
Wat blijft is de aantrekkingskracht van de pelgrimsroutes met de ideale mix van cultuur en natuur. Bovendien hebben dit soort routes iets extra’s. Dat heeft te maken met het gevoel deel uit te maken van een doorlopende geschiedenis. Je voelt je anders dan op een willekeurig langeafstandspad en dat anders voelt fijn.
  

 

Wat waren hoogtepunten op je reis?

Het hoogtepunt van de tocht ligt in de finale. Je loopt met laag tij een paar kilometer over het ‘wad’ naar Holy Island. Een heel beroemd eilandje. Daar werd het beroemde manuscript de Lindisfarne gospels gemaakt. Het is ook de plek waar de Vikingen voor het eerst in Engeland aan wal kwamen voor hun legendarische plundertochten. De monniken die er woonden waren de eerste slachtoffers van de Noormannen. Er staat een romantisch kasteel op een rots, een beroemde abdij-ruïne en ’s avonds hoor je zeehondjes die op de zandbanken chillen.

 

Wat was typerend voor de ontmoetingen onderweg?

Onderweg ontmoet je allerlei wandelaars. Niet alleen mensen die zich pelgrim noemen. In veel van de gesprekjes onderweg kwam naar voren dat dit misschien wel het mooiste pad is, dat wij, zij ooit hebben gelopen.

 

Wat was typerend voor de landschappen onderweg?

Deze route is heel afwisselend en gaat bijna helemaal over onverharde paden. Rollende heuvels, de meanderende rivier Tweed, het tracé van een romeinse weg, veen- en heidegebieden, bossen, kleine dorpjes en de Noordzeekust. En dat allemaal in een dunbevolkte omgeving met nauwelijks horizonvervuiling die op de moderne tijd wijst.

 

 

Hoe zat het met het onderdak, eten en drinken?

Je slaapt in hotels, pubs of B&B’s. Er is geen overschot aan logeeradressen, dus vooraf reserveren is nodig. Soms moet je een beetje van de route af om te overnachten. Je komt door kleine dorpjes en ‘market towns’ waar je boodschappen kunt doen.

 

Wat is de beste tijd om op pad te gaan?

Het voorjaar met de bloemenpracht of aan het eind van de zomer als de hei in bloei staat, maar eigenlijk is het grootste deel van het jaar geschikt.

 

Was het een zware tocht?

De route is niet zwaar. Het is wel heuvelig, maar van zware beklimmingen is geen sprake. Moeilijkheidsgraad 2 op een schaal van 5.

 

 

Wat zijn belangrijke kenmerken van de route?

  • Lengte: 100 km
  • Beginpunt: Melrose
  • Eindpunt : Holy Island
  • Markering: een wit kruis op houten paaltjes en schildjes. De route is uitstekend gemarkeerd.
  • Melrose is het best te bereiken via de luchthavens Edinburgh en Newcastle. Vervolgens nog enkele uren reizen met trein en/of bus.

 

Welke vraag zou je nog willen toevoegen?

Hoe reis je terug?
Vanaf Lindisfarne is het mogelijk in een dag via het Northumberland Coast Path naar Berwick-upon-Tweed te lopen. Niet alleen verleng je je trip met een mooie kustwandeling, ook het terugreizen naar Edinburgh is op die manier een stuk eenvoudiger.

 

Waar kunnen we meer over je reis vinden?

Op de officiële website vind je vrijwel alle benodigde informatie. Verder bieden diverse reisorganisaties wandelreizen met en zonder bagagevervoer langs de Cuthbert’s Way aan.
In 2016 schreef ik het artikel “Lopen over het water” over mijn ervaringen op de Cuthbert’s Way voor het blad Op Weg.  

 

Aanvulling(en) op het verhaal van Ria

Heb jij deze pelgrimstocht ook gelopen of gefietst en wil je jouw ervaringen delen met anderen? Dan kun je een (korte) aanvulling schrijven op het verhaal hiervoor. Lees hier hoe dat werkt.