De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry

Auteur: Rachel Joyce


Boek en auteur

The unlikely pilgrimage of Harold Fry door Rachel Joyce.
In het nederlands vertaald door Janneke Zwart met als titel: de onwaarschijnlijke reis van Harold Fry.
Het boek telt ruim 350 bladzijden en is uitgegeven in 2012 bij uitgeverij Cargo. De schrijfster (Londen, 1962) begon als actrice en werkte vervolgens lang bij de radio waar ze hoorspelen en documentaires schreef.
  

 

Beschrijving

Dit boek beschrijft wat er gebeurt wanneer Harold op een morgen even zijn huis in Cornwall verlaat om op de hoek van de straat een brief te posten. Hij heeft een korte reactie geschreven naar aanleiding van een afscheidsbrief die hij kreeg van een vrouw die tientallen jaren geleden bij hem op de brouwerij werkte. Ze is ernstig ziek, als afzendadres wordt een hospice aan de andere kant van het land (Engeland) vermeld. Harold loopt echter de brievenbus bewust voorbij en besluit om de brief zelf te gaan brengen. Hij heeft zijn telefoon niet bij zich, geen kaart en loopt op z’n gewone schoenen. En toch loopt hij en blijft lopen, 1000 kilometer lang, door weer en wind en met alle ongemakken die pelgrims zich moeiteloos kunnen voorstellen, zijn vrouw in toenemende mate van verwarring en onbegrip achterlatend. Toch komen , naarmate de tocht langer duurt en ondanks de fysieke afstand beiden steeds dichter bij elkaar.

 

Focus

Het is geen reisverslag of historisch achtergrondverhaal. Het boek is een roman en voor pelgrims zeer herkenbaar, denk ik. Veel van de gevoelens, ontmoetingen en inzichten zoals ze staan beschreven zullen door velen herkend worden. Het verhaal ontrolt zich traag, net zoals een landschap dat in wandeltempo veel langzamer verandert dan we gewend zijn als automobilist, maar waardoor wel ineens allerlei kleine details opvallen. De geduldige lezer wordt zodoende beloond met een reeks van kleine, herkenbare gebeurtenissen die het leven zin geven, mits je ervoor openstaat.

 

Plaatsen

Zoals gezegd, het is een roman en de focus ligt op de gevoelens en de bevrijdende inzichten en niet op de plek waarnaar Harold onderweg is.

 

Meer informatie

  • Het boek is te koop in de boekhandel en kost daar € 10. Ook via sites waar gebruikte boeken worden verkocht is het te koop. Eveneens als E boek beschikbaar.
  • Recensies: Trouw: “een bijzonder debuut, zo goed opgebouwd en zo beheerst en verrassend.”
    VPRO gids: “een soort spirituele roadnovel, vol interessante ontmoetingen en bevrijdende inzichten.”


  
Recensent: Cor Kuyvenhoven (december 2018)