Die große Stille

Regisseur: Philip Gröning
  

Documentaire en regisseur

De documentaire is uitgebracht in 2005 en duurt 162 minuten.
Philip Gröning is filmregisseur en documentairemaker. Hij kreeg het idee voor de film in 1984, op de filmacademie. Gröning had toen al ervaren hoeveel getouwtrek er kan zijn rond het maken van een film en hij wilde terug naar de kern: iets maken wat waarachtig en essentieel is. Dat herkende hij bij de Kartuizers, de strengste kloosterorde in het Westen.
   

De inhoud van deze video is niet standaard beschikbaar.
Door te klikken op [accepteer] in de banner onderaan de pagina of op een banner (die bij elke video getoond wordt) ga je ermee akkoord dat er third party cookies kunnen worden geplaatst op jouw computer en kan je alle video's op de website bekijken .

  
Beschrijving

Toen Gröning de orde om toestemming vroeg om opnamen te maken in La Grande Chartreuse, het hoofdklooster vlakbij Grenoble, was het antwoord: het is nog te vroeg. Zestien jaar later kreeg hij bericht dat men zo ver was. De voorwaarden waren strikt: geen kunstmatig licht, geen muziek (behalve de Gregoriaanse gezangen van de monniken), geen interviews, geen commentaar en geen filmploeg. Gröning zou alles alleen moeten doen, in stilte (communicatie via briefjes), vanuit zijn eigen cel.
  
Het resultaat is een meditatie over leven in het teken van armoede, gebed, eenzaamheid en stilte, helemaal gewijd aan God. We zien deze gemeenschappelijke kluizenaars bidden in hun cellen, zich verzamelen in de kapel, en werken in de kleermakerij, de wasserij, de boerderij, de keuken, de schoenmakerij en een kapperszaal. We zien ook dat twee jonge monniken worden verwelkomd door de generaal-overste van de orde. En we zien hoe de stilte één keer per week wordt doorbroken. De monniken gaan met elkaar in gesprek, glijden -met kinderlijk plezier- een besneeuwde heuvel af en gooien sneeuwballen. Maar de enige die met de camera spreekt is een bejaarde blinde monnik.

 

Focus

De documentaire heeft geen eigen verhaalstructuur en laat zich meevoeren door het ritme van het klooster en het ritme van de seizoenen. Er worden geen vragen gesteld, geen verklaringen gegeven. Dat, vindt Gröning, is zonde van de tijd. We leven toch in een tijd waarin alle informatie met een paar muisklikken beschikbaar is? Dus als je iets wilt weten, zoek je het maar op. Het gaat hem om de ervaring. En dat is gelukt. Gröning biedt je de unieke mogelijkheid om het leven in dit klooster even te ondergaan. Als je je daaraan kunt overgeven kun je ervaren hoe de tijd vervliegt, terwijl de film toch ruim 2,5 uur duurt en er “niets” gebeurt. Het is de kracht van deze kloostergemeenschap maar zeker ook de verdienste van Gröning, die met groot respect en met veel oog voor details, sfeer en harmonie heeft gewerkt.

 

Plaatsen

Het klooster La Grande Chartreuse, in de Franse Voor-Alpen, tussen Grenoble en Chambéry.

 

Meer informatie

  • Met de uitnodiging aan Philip Gröning zette het klooster voor het eerst de deur op een kier. In de jaren daarna kwam er meer ruimte voor contact, maar ook nu nog is het klooster niet open voor gewoon bezoek. Wel is er een museum met informatie over achtergronden en geschiedenis.
  • In het kader van de “Kruispunt kloosterserie” (KRO/RKK) bezocht presentator Leo Fijen in 2004 onder meer La Grande Chartreuse, waar hij een gesprek had met de Nederlandse generaal-overste van de Kartuizers, Dom Marcellin Theeuwes. Zie de video hieronder.
  • Op basis van die serie schreef Fijen het boek “De reis van je hoofd naar je hart; Leefregels voor het bestaan van alledag” (Uitgeverij Ten Have, jubileum-editie 2010). Het boek is alleen nog tweedehands verkrijgbaar.
  • Joost Reijnders schreef in diezelfde tijd “Een reis in stilte” (Uitgeverij Ten Have, 2009). Hij sprak met zijn oom Dom Marcellin Theeuwes en interviewde als eerste enkele kluizenaars van La Grande Chartreuse. Het boek is alleen nog tweedehands verkrijgbaar.
  • dit is de website van de Kartuizer Orde.
  • de film is als DVD verkrijgbaar. Zie het aanbod via Film.nl en de Bibliotheek.nl.

 

De inhoud van deze video is niet standaard beschikbaar.
Door te klikken op [accepteer] in de banner onderaan de pagina of op een banner (die bij elke video getoond wordt) ga je ermee akkoord dat er third party cookies kunnen worden geplaatst op jouw computer en kan je alle video's op de website bekijken .

 

   
Recensent: Arno Cuppen (december 2018)