Emo’s reis

Auteur: Dick de Boer


Boek en auteur

***
  

 

Beschrijving

Prof. Dr. Dick de Boer volgt in dit schitterende, kloeke boekwerk de reis die abt Emo in 72 dagen tussen november 1211 en juli 1212 maakte van zijn onbeduidende Groningse kloostertje bij Wittewierum naar Rome. Ook de 117 dagen durende terugreis wordt beschreven. Besef goed dat Emo over de gesloten Alpenpassen trok in de winter van 1211. Waarom hij dat deed wordt duidelijk gemaakt in dit prachtige boek.
In het boek schetst de schrijver van dag tot dag de reis van Emo. Elke reisdag krijgt minmstens twee pagina’s. Voor Rome worden zelfs 50 bladzijden gereserveerd. Daarbij krijgen we een goed beeld van de bouwwerken, de beslommeringen, de problemen, de avonturen en het toenmalige landschap en daardoor ontstaat een fascinerend beeld van de 13de eeuwse samenleving in Europa, zoals gezien door de ogen van Emo.
Er staan zeer veel afbeeldingen in het boek, meer dan 800. Daarmee is het een lust voor het oog. Verder wordt gebruik gemaakt van teksten van troubadoursliederen en uit oude kronieken. Aan de hand van schematische kaarten kun je op elke pagina de route van Emo volgen, hij loopt als een rode draad door het boek.

 

Focus

De focus ligt op de cultuur historische achtergrond van deze pelgrimstocht uit het begin van de 13de eeuw. Heel bijzonder is dat veel van de plekken waar Emo overnachtte nog steeds bestaan en (vaak) nog steeds pelgrims opvangen.
Iedereen die van plan is vanuit ons land naar Rome te lopen of te fietsen zou dit boek moeten lezen.

 

Plaatsen

De heenreis, weergegeven op de binnenkant van de omslag) liep in grote lijnen door Nederland, Duitsland, Limburg, België, Frankrijk (Laon, Prémontré, Troyes, Dijon, Citeaux, Lyon, Mont Cenis), Italië (hoofzakelijk de Via Francigena volgend).
De terugweg, uitgebeeld op de achter binnenkant van het boek volgt de kortere route via Zwitserland en Duitsland, de Rijn volgend, naar Groningen.

 

Meer informatie

  • Het boek telt 496 bladzijden en is in 2011 uitgegeven door uitgeverij Noordboek en uitgeverij Davidsfonds Leuven.
  • Inmiddels is de 8ste druk beschikbaar bij uitgeverij Verloren.
  • Een bibliografie en een reisschema van Emo complementeren het geheel.
  • Het boek kost als paperback € 27,95 .


Recensent: Cor Kuyvenhoven (december 2018)