Routes Europa

De ervaringsverhalen over pelgrimsroutes op het continent Europa zijn onderverdeeld naar de volgende regio’s.
(Klik op de naam van een regio om bij de verhalen te komen. Als een route door twee of meer regio’s gaat wordt het verhaal bij elke regio gepresenteerd).

De routes naar Jeruzalem doorkruisen niet alleen meerdere regio’s, maar ook twee continenten: Europa en Azië. Daarom hebben we een aparte overzichtspagina gemaakt: Thema – routes naar Jeruzalem.

Hieronder zie je de laatst toegevoegde ervaringsverhalen in Europa:


Pelgrimeren in Europa: een korte inleiding

De geschiedenis van de christelijke pelgrimage gaat terug naar de 4e eeuw, als het Christendom zich kan ontwikkelen van vervolgde sekte naar dé staatsgodsdienst van het Romeinse Rijk. Centraal staan dan de plaatsen in “het Heilige Land” die verbonden zijn met de geboorte, het leven, de dood en de verrijzenis van Jezus van Nazareth.
Vervolgens krijgt Rome bijzondere betekenis, als zetel van de pausen, die ook de hoeders zijn van de graven van de apostelen Petrus en Paulus.
Rond 800 wordt het (vermeende) graf van een andere apostel ontdekt, Jacobus, waarna het naar hem vernoemde Santiago de Compostela zich al snel als bedevaartsplaats ontwikkelde.
In de Middeleeuwen zijn dan ook de belangrijkste bedevaartsplaatsen: Jerusalem, Rome en Santiago. Met in hun kielzog tal van andere plaatsen, die vooral regionaal of lokaal betekenis hadden.

Vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw worden oude pelgrimswegen nieuw leven ingeblazen. Eerst en vooral routes naar Santiago, vervolgens naar Rome. Op de websites van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob, het Vlaams Compostelagenootschap en de Vereniging Pelgrims naar Rome vind je daarover veel informatie. Bij pelgriMEER vind je -per regio- informatie over:
- minder bekende pelgrimswegen naar Santiago en Rome,
- wegen naar andere pelgrimsplaatsen in Europa, en
- nieuwe vormen van pelgrimeren. 

De verre reis naar die eerste pelgrimsplaats, Jeruzalem, is een thema op zich.