I’ll push you

Regisseur: Chris Karcher, Terry Parish


Documentaire en regisseurs

De documentaire is uitgebracht in 2016 en duurt 100 minuten. 
Voor Terry Parish was deze documentaire het debuut als regisseur. Over Chris Karcher is op de website van de film geen informatie te vinden. 

De inhoud van deze video is niet standaard beschikbaar.
Door te klikken op [accepteer] in de banner onderaan de pagina of op een banner (die bij elke video getoond wordt) ga je ermee akkoord dat er third party cookies kunnen worden geplaatst op jouw computer en kan je alle video's op de website bekijken .

Dit is de link naar een veel kortere filmtrailer met Nederlandse ondertiteling
.

   
Beschrijving

Patrick en Justin groeien samen op in een kleine boerengemeenschap in Oregon. In 2004 wordt bij Justin een zeldzame, progressieve spierziekte vastgesteld.
Als hij acht jaar later een tv-programma ziet over de camino naar Santiago, is hij er zeker van dat Patrick en hij deze reis moeten maken. Alleen …, hij kan zijn armen en benen inmiddels niet meer gebruiken en zit in een rolstoel. Op zijn vraag of Patrick samen met hem de reis wil maken, antwoordt Patrick: ‘I’ll push you’.

Op de eerste dag van hun camino naar Santiago worden Patrick en Justin al flink op de proef gesteld. Het rotsige, modderige pad over de Pyreneeën is nauwelijks geschikt voor de rolstoel waarin Justin wordt voortgeduwd door Patrick. Een deel van het pad moeten Patrick en hun wederzijdse vriend Ted, die zich tijdelijk bij hen heeft aangesloten, Justin zelfs dragen.
Tijdens een korte pauze, als Justin zich afvraagt of ze deze tocht ooit zullen volbrengen, passeert een oude Baskische boer. Hij maakt een kort praatje met Justin en loopt verder. Even later draait hij zich om en roept: ‘¡Lo imposible es posible!’ Deze terloops uitgesproken woorden vormen het motto van deze bijzondere reis: het onmogelijke is mogelijk.

 

Focus

I’ll push you is meer dan alleen een verslag van een barre en zware tocht. En Justin en Patrick zijn geen karikaturen - het slachtoffer in een rolstoel en de sterke held die hem voortduwt - maar echte mensen die worstelen met hun beperkingen, vragen en zwaktes.

Beiden maken een transformatie door tijdens de camino, en juist bij duwer Patrick is die het sterkst. De optimistische Justin lijkt zijn lot al min of meer aanvaard te hebben en weet de hulp en kracht van anderen te omhelzen. Hierin ligt precies de transformatie die Patrick ondergaat. Aan de voet van het Cruz de Ferro ontdekt hij dat hij al zijn hele leven alles alleen wil doen en alles onder controle wil houden. Later, op de zware klim naar O Cebreiro, ervaart hij dat hij Justin niet alleen de berg kan opduwen; hij heeft de hulp van andere pelgrims nodig.

De film gaat minder de diepte dan het boek, maar maakt wel beter zichtbaar en voelbaar hoe zwaar de reis voor Justin en Patrick is geweest. Niet alleen het ploeteren met een rolstoel over stenige en modderige paden, maar ook de complete verzorging van Justin door Patrick.

 

Plaatsen

Patrick en Justin volgende Camino Francés, van Saint-Jean-Pied-de-Port naar Santiago de Compostela.

 

Meer informatie

  • De werkgever van Patrick gaf hem zes weken verlof op voorwaarde dat Patrick en Justin een boek zouden schrijven en een documentaire zouden maken over hun camino: ‘Het zou egoïstisch en onverantwoordelijk zijn om dat niet te doen, omdat hun reis hoop kan geven aan anderen’.
  • Boek: Patrick Gray en Justin Skeesuck, I’ll push you: Twee vrienden, een rolstoel en hun weg naar Santiago de Compostella. (Ark Media, 2018).
  • De documentaire is als, gelijknamige, DVD verkrijgbaar via NEEMA Media of te huur (streaming) via de website van de film.
  • Dit is een verkorte versie van de recensie die werd gepubliceerd in de Jacobsstaf 118 (2018). Dit is de originele versie, waarin ook wordt ingegaan op het boek. (volgt: download PDF).


Recensent: Jasper Koedam (december 2018)