Films: andere reizen van betekenis

Je vindt hier films en documentaires die niet direct gaan over pelgrimstochten maar wèl als gezamenlijke noemer hebben: reizen van betekenis.
  
We werken toe naar een overzicht van film-verhalen van alle continenten en van diverse culturen, maar ook verhalen met heel verschillende invalshoeken: van innerlijke reizen ter plekke, zoals Die große Stille, tot roadmovies. Lees meer over: roadmovies en pelgrimeren.
  
Over deze films en documentaires is een recensie geschreven:
The Straight Story (1999), door David Lynch 
Die große Stille (2005), door Philip Gröning
  
Binnenkort volgt:  
– About Schmidt (2002), door Alexander Payne
    
(⇒ de lokaties zullen worden ingetekend op een aparte kaart)
   
    
overzicht films en documentaires

 

roadmovies en pelgrimeren

Bij roadmovies denk je misschien vooral aan: motoren, auto’s, campers en bussen. Maar toch zijn er grote overeenkomsten met het pelgrimeren.

Roadmovies, de naam zegt het al, zijn films over het onderweg zijn. In veel roadmovies is dat, net als bij het pelgrimeren, een metafoor voor de reis van het leven:
Iets of iemand maakt dat de hoofdpersonen op pad gaan. Onderweg ontdekken zij -meestal- wat werkelijk belangrijk is voor hen en maken zij een ontwikkeling door, in gang gezet of versterkt door hindernissen en ontmoetingen.

Niet zelden is een roadmovie ook een commentaar op het “gewone” leven, waar de hoofdpersonen als voorbijgangers naar kijken. Zoals ook het pelgrimeren een commentaar kan zijn op het jachtige en materialistische leven van alledag. 

Roadmovies verbeelden vaak een eindeloos gáán door enorme ruimten. Een pelgrimsmotto is: “Ultreia”, steeds weer verder.

Kortom: films over pelgrimstochten zijn ook roadmovies. Andersom kunnen andere roadmovies je met nieuwe ogen naar je eigen pelgrimstocht laten kijken.