ontdekken & ontmoeten

Frankrijk

Rond 1140 schrijft de Franse monnik Aymeric Picaud het “Liber Sancti Jacobi” (Boek van de Heilige Jacob, ook genoemd: Codex Calixtinus). Het is één van de oudste geschriften over de pelgrimage naar Santiago de Compostela. Het bevat, onder veel meer, een beschrijving van de pelgrimswegen van Le Puy-en-Velay, Vézelay, Parijs en Arles naar de Pyreneeën (en de verdere weg, door Spanje). Ook nu zijn dit dé hoofdroutes door Frankrijk. Lees verder: pelgrimswegen in Frankrijk

Over meerdere routes in of door Frankrijk is een verhaal geschreven. Die verhalen vind je hier (⇒ de routes zijn ingetekend op twee aparte kaarten):
   


  
  
Pelgrimswegen in Frankrijk

(⇒ de hierna genoemde plaatsen zijn ingetekend op twee aparte kaarten):
  
  
De pelgrimswegen van Le Puy-en-Velay, Vézelay, Parijs en Arles naar de Pyreneeën zijn nu dé hoofdroutes door Frankrijk. al zijn er inmiddels veel aanlooproutes en varianten. Een lange variant is de Voie des Piémonts (ruim 600 km), die in Montpellier de pelgrimsweg van Arles verlaat om in Oloron-Sainte-Marie weer aan te sluiten. (Met een variant die in Saint-Jean-Pied-de-Port aansluit op de andere hoofdroutes).
Voor pelgrims uit Noord-, Midden- en Oost-Europa waren en zijn Le Puy, Vézelay en Parijs belangrijke richtpunten. Voor pelgrims uit Italië was en is dat Arles.
Pelgrims uit Engeland staken eerst het Kanaal over of voeren naar zuidelijker havens (zoals Soulac) om daarna te voet verder te gaan.
Veel steden langs de hoofdroutes waren niet alleen haltes onderweg naar Santiago, maar ook zelf belangrijke bedevaartplaatsen met hun eigen heiligen en relieken, zoals: Vézelay (Maria Magdalena), Conques (Sainte Foy), Chartres (het kleed van Maria), Tours (Sint Maarten), Saint-Gilles (Sint Gillis).
Belangrijke bedevaartplaatsen, al in de Middeleeuwen, buiten deze hoofdroutes zijn: Mont Saint-Michel (de aartsengel Michaël), Rocamadour (de Zwarte Madonna) en Saintes-Maries-de-la-Mer (onder anderen de Zwarte Sara, patroonheilige van de Roma). Lourdes (Maria) is vanaf circa 1860 een bedevaartsplaats.
Een andere hoofdroute door Frankrijk was de verbinding tussen (Londen en) Canterbury en Rome, die nu herleeft onder de naam: Via Francigena.
Een recente pelgrimsweg is die van Vézelay naar Assisi. De ook recente Chemin de Régordane volgt de oude pelgrimsweg tussen Le Puy-en-Velay en Saint-Gilles, vlakbij Arles. (De meer bekende Chemin de Stevenson valt, deels en min of meer, hiermee samen). In ontwikkeling zijn pelgrimswegen in het teken van Martinus van Tours (Sint Maarten).
Recent zijn ook enkele pelgrimswegen die niet in het teken staan van heiligen, maar juist van hen die ooit als “ketters” werden vervolgd: de Katharen (Chemin des Bonshommes, van Foix naar Berga) en de Hugenoten (Sur les pas des Huguenots, van Poët-Laval via Genève (CH) naar Bad Karlshafen (D)).

  
Heb je zelf een pelgrimstocht door Frankrijk ondernomen en wil je je ervaringen op deze website delen? Lees dan verder op onze pagina Meedoen.