Heen- en terugreis: enkele tips

Laatst bijgewerkt op: 23 november 2018

   
Op pelgriMEER worden de ervaringen met de verschillende pelgrimswegen beschreven aan de hand van 10 vragen. We hebben bewust géén vraag opgenomen over de heen- en terugreis. Het is immers lastig om zo’n vraag kort te beantwoorden, terwijl de informatie al snel verouderd zal zijn.

Soms kun je meer informatie vinden via de link naar, bijvoorbeeld, de website van diegene die haar of zijn ervaringen heeft ingebracht. Maar check ook dan of die informatie nog actueel is.
Een voorbeeld: lowbudget luchtvaartmaatschappijen veranderen jaarlijks veel van hun bestemmingen, routes en dienstregelingen.

reisplanners
Goede, algemene websites voor het plannen van je reis zijn: Rome2rio.com en GoEuro.
Let op: deze websites zullen niet altijd direct naar de voor jou beste oplossing leiden wat betreft reisduur en kosten. Check ook zelf!

Het boekingssysteem HappyRail maakt het reizen per trein een stuk makkelijker. De internationale trein wordt ook daardoor een steeds aantrekkelijker alternatief voor het vliegen. HappyRails is een initiatief van de Treinreiswinkel

fietsvervoer
Meer informatie over fietsvervoer per trein, bus, vliegtuig of transportonderneming is, bijvoorbeeld, te vinden op de website van de Europafietsers.
  

Pelgrims lopen langs de start- en landingsbanen van het vliegveld van Santiago de Compostela.

Pelgrims lopen langs de start- en landingsbanen van het vliegveld van Santiago de Compostela.

  
duurzaam vervoer

Veel pelgrims beschrijven hoe bijzonder het is om dag-na-dag verder te trekken, te voet of op de fiets, met weinig bagage en door soms prachtige landschappen. Bij velen groeit de verbondenheid met de natuur.
Toch kan het pelgrimeren voor diezelfde natuur belastend zijn. Niet iedereen vertrekt immers te voet of per fiets vanuit huis. En vrijwel iedereen maakt de terugreis per auto, bus, trein of vliegtuig.
Dat geldt natuurlijk al helemaal als je op andere continenten gaat pelgrimeren.

De website milieu centraal geeft meer inzicht in de belasting van het milieu door het reizen en laat zien hoe je daarmee rekening kunt houden.