ontdekken & ontmoeten

Heen- en terugreis: enkele tips

Op pelgriMEER worden de ervaringen met de verschillende pelgrimswegen beschreven aan de hand van 10 vragen. We hebben bewust géén vraag opgenomen over de heen- en terugreis. Het is immers lastig om zo’n vraag kort te beantwoorden, terwijl de informatie al snel verouderd zal zijn.

Soms kun je meer informatie vinden via de link naar, bijvoorbeeld, de website van diegene die haar of zijn ervaringen heeft ingebracht. Maar check ook dan of die informatie nog actueel is.
Een voorbeeld: lowbudget luchtvaartmaatschappijen veranderen jaarlijks veel van hun bestemmingen, routes en dienstregelingen.

reisplanner
Een goede, algemene website voor het plannen van je reis is: Rome2rio.com. Nadat je daar je vertrek- en aankomstplaats hebt geselecteerd, krijg je een lijstje van mogelijke verbindingen. Vervolgens kun je per verbinding doorklikken naar de websites van de afzonderlijke vervoerders.
Let op: de links op Rome2rio.com leiden niet altijd direct naar de voor jou beste oplossing wat betreft reisduur en kosten. Check ook zelf!

fietsvervoer
Meer informatie over fietsvervoer per trein, bus, vliegtuig of transportonderneming is, bijvoorbeeld, te vinden op de website van de Europafietsers.
  

Pelgrims lopen langs de start- en landingsbanen van het vliegveld van Santiago de Compostela.

Pelgrims lopen langs de start- en landingsbanen van het vliegveld van Santiago de Compostela.

  
duurzaam vervoer

Veel pelgrims beschrijven hoe bijzonder het is om dag-na-dag verder te trekken, te voet of op de fiets, met weinig bagage en door soms prachtige landschappen. Bij velen groeit de verbondenheid met de natuur.
Toch kan het pelgrimeren voor diezelfde natuur belastend zijn. Niet iedereen vertrekt immers te voet of per fiets vanuit huis. En vrijwel iedereen maakt de terugreis per auto, bus, trein of vliegtuig.
Dat geldt natuurlijk al helemaal als je op andere continenten gaat pelgrimeren.

De website milieu centraal geeft meer inzicht in de belasting van het milieu door het reizen en laat zien hoe je daarmee rekening kunt houden.