Verhaal

Hilligenpad

Het ‘Hilligenpad’ is een vijfdaagse bezinningsroute langs 50 plekken die te maken hebben met geloof, bijgeloof en spiritualiteit door de eeuwen heen, van prehistorische grafheuvels tot een hedendaagse bezinningstuin.
Eén van de plekken op de route is het ‘Hilligen Huesken’ (Twents voor: heilig huisje), de plek waarnaar de route is vernoemd. Het huisje staat op ‘oale grond’ waar mensen al eeuwenlang bezinning en rust zoeken en is gewijd aan Sint Jacob: de beschermheilige van de pelgrims.
De vijf dagtrajecten zijn gemiddeld 20 km lang. Je start vanuit bezoekerscentrum Hof Espelo, Enschede, en je doorkruist onder meer Saasveld, Oldenzaal en Tubbergen. Het pad eindigt in Zenderen (De Zwanenhof).

  • verhaal gepubliceerd op: 5 maart 2018
  • aanvulling(en) gepubliceerd op: –
      

 

Was deze route voor jou een pelgrimstocht?

Het Hilligenpad was een ware pelgrimstocht omdat het lang genoeg was om in een ritme te komen waarin gedachtes en vragen overgingen in verdieping, zelfreflectie en stiltes. Lang genoeg om fysiek te ervaren wat het is om meerdere dagen op pad te zijn en wat het met je doet, zowel mentaal als fysiek.

De bezinnende vragen van Anne Stael, bijgesloten in de wandelgids, gaven me soms sturing en soms de vrijheid tot nadenken. Ik vond ze een mooie aanwinst.
   

  

Wat waren hoogtepunten op je reis?

De afwisseling in natuur en religieus erfgoed, de energie die je ervaart bij bijvoorbeeld de Kroezeboom en de verdieping in jezelf. Het gebied is zo’n rijk erfgoed en al zwervend voel je dat. Los van geloof en spiritualiteit. Het was als het ware een holistische wandeling en dat ervaar je.

 

Wat was typerend voor de ontmoetingen onderweg?

Het enthousiasme van de omgeving dat er mooie paden aan elkaar geknoopt zijn tot een ware pelgrimstocht. Mensen uit het gebied, die hier dagelijks komen, ervaren het als een aanwinst voor de omgeving.

 

Wat was typerend voor de landschappen onderweg?

De route is zeer gevarieerd in landschap, kleur, maar vooral ook de vele heilige huisjes, het religieuze erfgoed dat je passeert en de prachtige uitzichten. De afwisseling van bebost en panorama’s, Typisch boerenlandschap (bedrijvigheid) en stille akkers, het heuvelachtige en zo nu en dan de bebouwde kom. Kortom de tegenstellingen in een relatief klein gedeelte van Twente vond ik prachtig.
   

 

Hoe zat het met het onderdak, eten en drinken?

Wij hebben ervoor gekozen om te wandelen vanuit een vaste locatie, De Zwanenhof. Omdat het een oud retraitehuis is, vond ik het erg passend bij het pelgrimeren. Een alternatief is: overnachten in accomodaties onderweg. Onderweg is er voldoende horeca op alle dagtrajecten.

 

Wat is de beste tijd om op pad te gaan?

Het Hilligenpad kun je het hele jaar door wandelen, ieder seizoen brengt iets anders mee en dat maakt het ook zo mooi. Je kunt het hele jaar onderdak vinden bij De Zwanenhof. Check vooraf of dat, buiten het seizoen, ook geldt voor andere accomodaties onderweg.

 

Was het een zware tocht?

Nee, niet echt. Alhoewel je wel een goede basisconditie moet hebben om het langste dagtraject, van ca. 25 km, te wandelen.
   

 

Wat zijn belangrijke kenmerken van de route?

  • Lengte: 103 km,
  • Markering: goed, alhoewel een gedetailleerde routekaart leuk is om mee te nemen.
  • Landschap Overijssel heeft de hele route als GPX beschikbaar. (Dit bestand kun je downloaden).
  • Het boekje: ‘Het Hilligenpad, zwerven door Twente’, is zeer de moeite waard. Het geeft achtergrondinformatie, mooie inspirerende teksten en een overzichtskaart. (Die kaart is overigens te klein om op te lopen).
  • Handig om te weten: er is vervoer van en naar de startlocatie.

 

Welke vraag zou je nog willen toevoegen?

Geen. 

 

Waar kunnen we meer over je reis vinden?

Meer informatie kun je vinden op de websites van Landschap Overijssel en De Zwanenhof. Je kunt kiezen voor georganiseerde pelgrimages of zelf wandelen. Je kunt bijvoorbeeld ook met een eigen groepje op pad gaan, met of zonder begeleiding.  
De gids “Het Hilligenpad. Zwerven door Twente” wordt uitgegeven door Matrijs.

 

Aanvulling(en) op het verhaal van Georgy

Heb jij deze pelgrimstocht ook gelopen of gefietst en wil je jouw ervaringen delen met anderen? Dan kun je een (korte) aanvulling schrijven op het verhaal hiervoor. Lees hier hoe dat werkt.