Iberisch Schiereiland

De pelgrimswegen in Spanje en Portugal staan veelal in het teken van Santiago de Compostela: de Caminos (Spaans voor “weg”) of Caminhos (Portugees) de Santiago. Met name de afgelopen jaren zijn echter ook pelgrimswegen naar andere plaatsen (her)ontwikkeld. Lees verder: pelgrimsroutes in Spanje en Portugal

Over meerdere routes is een verhaal geschreven. Die verhalen vind je hier (⇒ de routes zijn ingetekend op een aparte kaart):
   


  
  
Pelgrimsroutes in Spanje en Portugal

  
(⇒ de hierna genoemde plaatsnamen zijn ingetekend op een aparte kaart)

  
Spanje
De herleving van de Camino naar Santiago begon in Spanje, midden jaren tachtig van de vorige eeuw, op initiatief van de pastoor van O Cebreiro: Don Elías Valiña Sampedro. Vervolgens zijn tal van lokale en regionale pelgrimsverenigingen ontstaan die, onder veel meer, pelgrimswegen hebben uitgezet. Een overzicht is te vinden op de website van de Spaanse Federatie.

Enkele andere bekende bedevaartplaatsen zijn:
– Loyola: geboorteplaats van Ignatius, oprichter van de Sociëteit van Jezus (beter bekend als: de Jezuïeten). Recent is een pelgrimsroute uitgezet van Loyola naar Manresa, in de voetsporen van Ignatius: de Camino Ignaciano. De Jezuïeten in Nederland en Vlaanderen organiseren jaarlijks een pelgrimstocht van Loyola naar Javier, waar Franciscus -een studievriend van Ignatius- is geboren.
– Montserrat: al in de 9e eeuw een bedevaartsplaats. Het klooster speelde een belangrijke rol in de Catalaanse beweging en was een symbool van verzet tegen Franco. Het klooster ligt aan de Camí de Sant Jaume en aan de Camino van Barcelona naar San Juan de La Peña.
– Santo Domingo de Silos: het klooster gaat terug tot de 7e eeuw. De kruisgang is een meesterwerk, met o.m. een afbeelding van Jezus als pelgrim. Het klooster ligt aan de Camino de la Lana.
– Guadalupe: al in de 14e eeuw een bedevaartsplaats rond het beeld van de Zwarte Madonna. Recent zijn opnieuw enkele pelgrimsroutes ontwikkeld: de Caminos a Guadalupe.
– El Rocío: jaarlijks wordt de Romería gehouden, een pelgrimstocht naar de Heilige Maagd van El Rocío. Pelgrims komen van heinde en verre, te voet, te paard, met huifkarren.
    
Portugal

De populariteit van de Camino lijkt Portugal wat te hebben overvallen. Het zijn met name buitenlandse uitgeverijen en reisorganisaties die zich op deze nieuwe “markt” hebben gestort, wat onder meer heeft geleid tot verwarring bij de naamgeving van routes en varianten. De website van de Portugese pelgrimsvereniging Via Lusitana geeft summiere informatie. Een beter overzicht van de Portugese routes is te vinden op de website van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob.
Een aanvulling daarop is: de Camino Torres, van Salamanca (Spanje), via Lamego en Braga (Portugal), naar Santiago.
De bekendste bedevaartsplaats in Portugal is Fátima, waar Maria in 1917 zou zijn verschenen aan drie herderskinderen. Een variant van de pelgrimsweg van Lissabon, via Porto, naar Santiago leidt langs Fátima.

    
Heb je zelf een pelgrimstocht in Spanje of Portugal ondernomen en wil je je ervaringen op deze website delen? Lees dan verder op onze pagina Meedoen.