Ich bin dann mal weg

Regisseur: Julia von Heinz

   
Film en regisseur

Ich bin dann mal weg is uitgebracht in 2015 en duurt 92 minuten. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Duitse acteur, presentator en komiek Hans Peter (Hape) Kerkeling. Hij liep de Camino in 2001, tijdens een sabbatjaar. Het boek werd een bestseller in Duitsland, waardoor het aantal Duitsers op de camino flink toenam. 
Julia von Heinz is filmregisseur en scenarioschrijver.
   

De inhoud van deze video is niet standaard beschikbaar.
Door te klikken op [accepteer] in de banner onderaan de pagina of op een banner (die bij elke video getoond wordt) ga je ermee akkoord dat er third party cookies kunnen worden geplaatst op jouw computer en kan je alle video's op de website bekijken .

  
Beschrijving

De eerste weken probeert Kerkeling een antwoord te vinden door zich af te sluiten voor zijn omgeving. Het omslagpunt bereikt hij in de bergen bij Astorga. In een mystieke scène passeert hij een oud schoolgebouw in een nagenoeg verlaten dorp. Bij het gebouw staat een kleine jongen. Op een muren staan de woorden: ‘Yo y tú’: ik en jij. Voor Kerkeling vormen deze drie simpele woorden de essentie van zijn camino: hij kan zichzelf alleen maar kennen in de verbinding met anderen. Maar misschien nog belangrijker: de drie woorden zijn een (her)bevestiging van zijn band met God, de God die hij sinds zijn kindertijd had verlaten.

De verbinding tussen die kindertijd en het heden van zijn camino, geeft de film een belangrijke meerwaarde en meer diepgang dan het boek. Dit is de verdienste van regisseur Julia von Heinz en de scenarioschrijvers, want ze hadden ook de meer komische troef van het boek kunnen trekken.
De humor ontbreekt overigens niet. De fysieke worsteling van Kerkeling op de camino, zijn weerzin tegen het armoedige pelgrimsleven en de confrontatie met Duitse pelgrims die hem herkennen als bekende persoonlijkheid vormen een bron van tragikomische grappen.

 

Focus

Uiteindelijk gaat Kerkeling met de pinnige journaliste Lena en met de eenzame en ondoorgrondelijke pelgrim Stella de verbinding aan waarnaar hij op zoek is. Opvallend is dat deze vrouwen niet in het boek voorkomen. Een slimme zet van de scenaristen om het grote aantal pelgrims dat Kerkeling in zijn boek ontmoet terug te brengen tot deze twee karakters. Zo blijft de film overzichtelijk.
In Lena en Stelle vindt Kerkeling de zielsverwanten die het antwoord vormen op zijn vraag en die ervoor zorgen dat de verdere tocht ontspannen verloopt. Uiteindelijk wordt in een prachtige en ontroerende scène in de kathedraal in Santiago de vreugde van de vriendschap en de zoektocht naar wat waardevol is gevierd.

Ich bin dann mal weg is een film waar je als kijker, en pelgrim, blij van wordt. Veel pelgrims zullen zich herkennen in de fysieke en mentale weg die Kerkeling aflegt: de pijn, de eenzaamheid, de eindeloosheid van de tocht, maar ook de blijdschap, de trots, de vriendschap en de euforie. En natuurlijk al die plaatsen die Kerkeling passeert en die voor veel pelgrims ijkpunten op de camino vormen.

 

Plaatsen

Kerkeling loopt van Saint-Jean-Pied-de-Port naar Santiago de Compostela.

 

Meer informatie

  • De film heeft niet gedraaid in de Nederlandse bioscopen. De film is als DVD te koop via onder meer Amazon.de, met Engelse ondertiteling.
  • Het gelijknamige boek is wèl naar het Nederlands vertaald: Ik ben er even niet; mijn spirituele tocht naar Santiago de Compostela (Uitgeverij Ten Have, 2016).
  • Dit is een verkorte versie van de recensie die werd gepubliceerd in de Jacobsstaf 110 (2016), in de serie “Cinema Camino”. Dit is de originele versie.

   
Recensent: Jasper Koedam (december 2018)