Italië

Na Jeruzalem is Rome, de eeuwige stad, één van de oudste pelgrimsbestemmingen: de graven van twee volgelingen van Jezus, Petrus en Paulus, zijn er te vinden. De stad zelf werd in de Romeinse tijd gezien als het centrum van de wereld, wat gesymboliseerd werd door een monument op het Forum.
Italië was echter ook doorreisland naar pelgrimsbestemmingen verder weg: Jeruzalem en Santiago de Compostela. Lees verder: pelgrimsroutes door Italië.

Over meerdere routes is een verhaal geschreven. Die verhalen vind je hier (⇒ de routes zijn ingetekend op twee aparte kaarten):
    


  
  
Pelgrimsroutes door Italië
   
(⇒ de hierna genoemde plaatsen zijn ingetekend op twee aparte kaarten)


Allereerst is er de Via Francigena, de weg van de Franken. Komend vanuit Canterbury in Engeland doorkruist dit, in de 10de eeuw beschreven, pad Noord-Frankrijk en Zwitserland, steekt de Grote Sint Bernhardpas over en vervolgt na de Povlakte haar weg naar Rome.
Ook de Via Romea (Duitsland, Italië), van Hamburg, over de Brenner, naar Rome was in de middeleeuwen een veel gebruikt pad.
Via de Via Francigena del Sud kun je na Rome doorlopen naar Bari en Brindisi om daar desgewenst de oversteek te maken naar Albanië of Griekenland, verder op je weg naar Jeruzalem.

Daarnaast zijn er nogal wat heiligdommen te vinden waar steeds wel een pelgrimsroute naar toe loopt. Een kleine greep:

– Monte Cassino met het graf van Benedictus (Cammino di San Benedetto: Norcia – Montecassino)
– Monte Sant’Angelo met het vermeende graf van de aartsengel Michaël (Con le ali ai piedi (met de vleugels aan de voeten): Poggio Bustone – Monte Sant’Angelo)
– Assisi met het graf van de patroonheilige van Italië, Franciscus: Een franciscaanse voetreis (Florence – Assisi – Rome); Di qui passò Francesco (La Verna – Assisi – Poggio Bustone); Cammino di Assisi (Dovadola – Assisi)
– Loreto met het vermeende huis van Maria (Via Lauretana: Assisi – Loreto)
– Padua met het graf van Antonius (Cammino di Sant’ Antonio: Padua – La Verna)
– Pavia met het graf van Augustinus (Cammino di Sant’Agostino)
– Via degli Abati (Pavia – Pontremoli)
– Via degli Dei (Bologna – Florence)
– Via Amerina (Assisi – Deruta – Todi – Rome)
Via Postumia (Aquileia – Genua)
– Cammino degli Angeli (Rome – Assisi)
Cammino francescano della Marche (Assisi – Ascoli Piceno)
– Cammino Celeste (Aquileia – Monte Lussari bij Sloveens Oostenrijkse grens)

Er zijn meerdere pelgrimsverenigingen, soms gericht op Santiago, soms op één bepaalde bestemming, zoals Monte Cassino of Rome.
Nog enkele belangrijke websites:
– Via Francigena
– Cronache di Cammini
– Pellegrinando
– Rete del Cammini

  
Heb je zelf een pelgrimstocht in Italië ondernomen en wil je je ervaringen op deze website delen? Lees dan verder op onze pagina Meedoen.