Verhaal

Libanon Mountain Trail

Verteller:

De Lebanon Mountain Trail (LMT) is een langeafstandspad dat door de bergen van Noord- naar Zuid-Libanon gaat. Het pad passeert 75 stadjes en dorpjes, 1 werelderfgoedlocatie en 6 natuurgebieden. Het pad wordt beheerd door de Lebanon Mountain Trail Association, een NGO die zich richt op de ontwikkeling van ecotoerisme en die ook veel doet aan onderwijs en natuurbescherming. Je loopt van Andqet in het noorden naar Marjaayoun in het zuiden op een hoogte tussen de 2011 en 570 meter. Afhankelijk van de tijd van het jaar zie je sneeuw, bloeiende bloemen en fruitbomen, veel bronnen en bronnetjes, allerlei eetbaar fruit aan de bomen en struiken, en veel herders met schapen en geiten. De ruïnes van de Feniciërs en de Romeinen zijn natuurlijk te zien in elk jaargetijde.

  • verhaal gepubliceerd op: 12 januari 2020
  • aanvulling(en) gepubliceerd op: –
       

 

Was deze route voor jou een pelgrimstocht?

“Hiking is thinking”, zei Robert Macfarlane al. Je trekt ’s ochtends je schoenen aan voor de volgende etappe en loopt. Er is geen Santiago, geen bestemming. De hike, de weg, is het doel. Als je door het prachtige landschap loopt, kun je niet anders dan mijmeren, onthaasten en genieten van dit prachtige deel van Libanon. Het oude landschap, de oude paden, bergen, rotsen, je gezelschap, de zon op je huid. Na een maand waren wij klaar om te keren en terug te lopen.
  

 

Wat waren hoogtepunten op je reis?

Ik ben meegelopen tijdens de eerste Thru Walk in 2009. Op een Thru Walk wordt het hele pad in een maand tijd afgelegd door minstens twee groepen in verschillende richting. Nog niet eerder was het hele pad in een keer gelopen, dat was een bijzondere ervaring. Nog niet alles klopte, we moesten behoorlijk wat improviseren. We waren met zes hikers. Het was heel bijzonder om te zien hoe dat een steeds hechtere groep werd. De andere vijf teamgenoten reken ik nu tot mijn vrienden.

 

Wat was typerend voor de ontmoetingen onderweg?

Op de Lebanon Mountain Trail ontmoet je mensen in de dorpen onderweg, maar ook veel hikers van over de hele wereld. Steeds meer mensen steunen de LMTA, ze adopteren secties en doen allerlei vrijwilligerswerk. De gedrevenheid van de mensen van de LMTA om iets op te bouwen en te conserveren is hartverwarmend.

 

Wat was typerend voor de landschappen onderweg?

Er zijn prachtige uitzichten op besneeuwde bergen, je loopt door mooie bergweiden, langs prachtige oude jeneverbessen en natuurlijk de Libanon ceders. Daarnaast is er ook veel cultuur en zie je boomgaarden vol amandelen, kersen, walnoten, appels en veel mooie oude huizen, dorpen stadjes en historische ruïnes.

 

 

Hoe zat het met het onderdak, eten en drinken?

Een van de doelen van de trail is het beschermen van de prachtige natuur rondom de trail. Daarbij worden lokale families geholpen om guesthouses langs het pad te creëren, zodat zij daar een bron van inkomsten uit kunnen genereren. Je kunt rekenen op een gastvrij onthaal in de guesthouses, hotels en kloosters. De accommodaties zijn vaak eenvoudig, maar overal krijg je verrukkelijk lokaal Libanees eten en ontvang je Libanese gastvrijheid.

 

Wat is de beste tijd om op pad te gaan?

De beste seizoenen om op pad te gaan zijn het voorjaar (bloemen) en de herfst (fruit). De LMTA organiseert in april de Thru Walk (zie ook Wat waren hoogtepunten op je reis?). In oktober de wordt de Fall Trek georganiseerd, dit is een tocht van twee weken.

 

Was het een zware tocht?

De tocht is pittig, er zijn veel hoogteverschillen en zeker geen aangeharkte paadjes. Voor mensen met een redelijke conditie is de hike wel te doen.

 

 

Wat zijn belangrijke kenmerken van de route?

Het LMTA heeft bordjes geplaatst op de verbindingspunten van de 27 secties die in het totaal 470 km pad vormen. Het pad is op de meeste plaatsen gemarkeerd, maar wordt nog regelmatig aangepast.

 

Welke vraag zou je nog willen toevoegen?

Hoe staat het met de veiligheid? Iedereen vraagt me steeds: Is het er wel veilig? Uit eigen ervaring kan ik zeggen: “Ja, het is veilig”. Ik kom er jaarlijks en neem gerust mijn kinderen mee.

 

Waar kunnen we meer over je reis vinden?

Mijn reis wordt beschreven in A Million Steps van Hana El-Hibri (ISBN 978-9953-0-1660-3). Meer informatie vind je op de website van de LMTA.

 

Aanvulling(en) op het verhaal van Wim Balvert

Heb jij deze pelgrimstocht ook gelopen of gefietst en wil je jouw ervaringen delen met anderen? Dan kun je een (korte) aanvulling schrijven op het verhaal hiervoor. Lees hier hoe dat werkt.