pelgriMEER – wie, wat, hoe

pelgriMEER is een digitale herberg langs bekende en minder bekende pelgrimswegen, in Europa en daarbuiten. De herberg staat open voor iedereen die als pelgrim op pad wil gaan of al onderweg is.

In de herberg worden ervaringen en praktische informatie uitgewisseld. Bovendien kun je er ideeën halen en brengen over andere manieren van pelgrimeren, ook los van traditionele bestemmingen. Een belangrijk thema is: hoe maak je van je pelgrimstocht een reis van betekenis?

We willen een herberg maken waar je je thuis voelt. Een herberg waar boeken in de kast staan, roadmovies worden gedraaid en muziekmakers optreden.

Het wordt een eenvoudige herberg. Geen toeters en bellen, geen terrasbediening. Het is vooral een plek waar pelgrims elkaar op weg helpen. Met praktische informatie, natuurlijk, maar ook door te laten zien dat je vertrouwen kunt hebben in wat je doet. Reis licht, sta open voor wat komen gaat. Ga maar, het zal goed komen, al is het misschien op een andere manier dan je ooit hebt bedacht.

We hebben geen gedetailleerd bouwplan. De herberg zal gaandeweg vorm en inhoud krijgen. Dat is dus een reis op zich.

Wandelaar, er is geen weg, de weg maak je al lopende.

Antonio Machado

Waarom nu?

Het pelgrimeren is zó populair geworden en de voorzieningen op de bekendste routes zó goed, dat deze een nieuwe comfortzone lijken te worden. Wij hopen je op het idee te brengen om ook “nieuwe” wegen in te slaan. 

Daarnaast is er, wereldwijd, steeds meer aandacht voor wat mensen van anderen (onder)scheidt. Pelgrimeren is een manier om de ander te blijven ontmoeten en te ontdekken dat er ook veel is wat ons kan verbinden.

Wat betekent ons symbool?

Steenmannetjes komen in bijna de hele wereld voor. Zij geven een route of pas aan, herinneren aan iemand of iets, of markeren een gewijde plek. Zij ontstaan doordat veel mensen hun steentje bijdragen. Het steenmannetje in de door ons gekozen vorm is een symbool van harmonie, rust en ontspanning. Het gaat dus niet alleen om de weg naar buiten, maar ook de weg naar binnen. “Ons” steenmannetje telt vijf stenen: vijf continenten. De kleuren symboliseren: diversiteit.


Doe je mee?

Je bent van harte welkom!
Lees verder bij: meedoen met pelgriMEER.


De herbergiers van pelgriMEER,
Pieter-Bas en Cor

Wij stellen ons graag kort aan je voor.

Redactiemedewerker,
Karin Snoep