Moederziel

Regisseur: Pim Hawinkels


Documentaire en regisseur

De documentaire is uitgebracht in 2009.
Moederziel is gemaakt door cameraman Pim Hawinkels. De aanleiding daarvoor is de vraag -in alle ernst- van zijn vader Frans of hij zijn vrouw Jeanne -Pim's moeder- kan verbieden om samen met een vriendin naar Santiago de Compostela te gaan lopen. Op dat moment besluit Pim om zijn vader te volgen tijdens de maandenlange afwezigheid van zijn vrouw.
  

De inhoud van deze video is niet standaard beschikbaar.
Door te klikken op [accepteer] in de banner onderaan de pagina of op een banner (die bij elke video getoond wordt) ga je ermee akkoord dat er third party cookies kunnen worden geplaatst op jouw computer en kan je alle video's op de website bekijken .

Dit is de volledige versie!

  
Beschrijving

Jeanne en Frans zijn al sinds hun veertiende een stel en in de afgelopen 44 jaar zijn ze nooit langer dan een week zonder elkaar geweest. De rolverdeling is al die jaren traditioneel: Frans werkt in zijn wijnhandel en Jeanne doet het huishouden en kookt. Nu de kinderen een eigen leven hebben opgebouwd vindt ze het tijd om voor zichzelf te kiezen.
Na Jeanne’s vertrek stort Frans zich in zijn wijnhandel, de repetities van het fanfareorkest en biljarten. Het huishouden wordt verwaarloosd: we zien een onopgemaakt bed, er wordt niet opgeruimd en Frans haalt regelmatig frites en Chinees, of hij laat zich voor het eten uitnodigen door vrienden en kennissen..
Voor de camera van zijn zoon Pim is Frans openhartig en stelt hij zich kwetsbaar op. Hij voelt zich alleen en hij is bang dat Jeanne straks niemand meer nodig heeft. Frans ervaart dezelfde gevoelens voor haar als toen hij als puber verkering met haar kreeg.
Wanneer anderhalve maand verstreken is, besluit Frans enkele dagen met zijn vrouw mee te lopen. Bij het weerzien is hij lyrisch over haar. Dan moet Frans plotseling terug naar Nederland, omdat zijn 86-jarige moeder ten val komt en haar heup breekt. De ontwikkelingen raken in een stroomversnelling: oma komt te overlijden en Jeanne keert terug naar huis voor de begrafenis.

 

Focus

Vijf maanden later keert Pim Hawinkels terug naar het huis van zijn ouders. Terwijl zijn moeder staat te strijken, vraagt hij haar hoe haar camino hun relatie heeft veranderd. Volgens Jeanne heeft Frans haar meer leren waarderen en is de periode goed voor hun relatie geweest. Met een brede glimlach merkt ze op dat ze toch weer alles in het huishouden doet en dat het dus tijd wordt dat ze weer op pad gaat. De belangrijkste les die ze hebben geleerd is dat ze een leven samen hebben, maar dat ze ook ieder een eigen leven hebben.

Moederziel is een openhartige documentaire, waarin een zoon zijn ouders liefdevol portretteert tijdens een spannende periode in hun leven. Het laat mooi zien hoe de relatie tussen de pelgrim en de thuisblijver op de proef wordt gesteld. De fysieke afstand tussen hen zorgt ervoor dat allerlei zekerheden opeens wat minder zeker lijken. Uiteindelijk overwint het vertrouwen, een geruststellende boodschap voor toekomstige pelgrims en thuisblijvers.

 

Plaatsen

Vooral: thuis 😉

 

Meer informatie

  • De documentaire is in zijn geheel online beschikbaar. (Zie boven).
  • Deze recensie werd oorspronkelijk gepubliceerd in de Jacobsstaf 112 (2016).  


Recensent: Jasper Koedam (december 2018)