Nieuwsbrief 2 (maart 2019)

Beste pelgrim,

De drukte op de Fiets- en Wandelbeurs is weer voorbij. Wat liepen er veel mensen rond! Dagjesmensen, zoekers, fanatiekelingen, idealisten, sportievelingen, wandelaars, fietsers en pelgrims. Op het nieuwe pelgrimsplein was het elke dag redelijk druk. Boven de verschillende standjes was geen naamaanduiding te zien, maar de banner van pelgriMEER maakte duidelijk dat wij er ook waren en waar we voor stonden. Hoewel het een flinke belasting is om drie dagen aanwezig te zijn, is het goed om onder andere op deze manier onze naamsbekendheid te vergroten en om met pelgrims in contact te komen.

In de afgelopen maanden hebben we niet alleen nieuwe verhalen, boeken en films kunnen toevoegen aan onze site, we spraken ook met de vereniging Pelgrimswegen naar Rome, met het Nederlands Genootschap van Sint Jacob en met het Vlaams Compostelagenootschap. Kernvraag bij die gesprekken: kunnen en willen we iets voor elkaar en voor de zich oriënterende pelgrim betekenen en zo ja, hebben we dan ideeën over wat we dan samen zouden kunnen doen? De gesprekken verliepen in een bijzonder prettige sfeer en over en weer bleek er bereidwilligheid te zijn. In de komende tijd gaan we een en ander in onderling overleg verder uitwerken. Wordt vervolgd…

Tot slot, ken je iemand die een bijzondere reis heeft gemaakt? Een reis met en van betekenis, een reis die een pelgrimstocht is geweest? Wijs haar of hem dan op onze site of mail ons. Heb je ideeën over hoe we pelgriMEER nog meer tot dé startsite voor pelgrimstochten kunnen ontwikkelen? Mail ons!

Voor nu wensen we jullie een goede wandel- of fietstijd toe en natuurlijk veel voorpret met het gebruik van onze site.

Cor Kuyvenhoven
Pieter-Bas de Jong

 

Even voorstellen…
Ik ben Karin Snoep, tekstschrijver, redacteur, vertaler en sinds 15 jaar woonachtig in het voormalig Sint Jacobs Godshuis in Haarlem. Daar is mijn fascinatie voor het pelgrimeren geboren. Door alle pelgrims die voorbijkwamen, waar ik vaak mooie, indrukwekkende gesprekken mee had tijdens het zetten van een stempel in hun paspoort. Het bracht me onder meer op het idee een boek te schrijven met interviews met pelgrims die vanuit diverse motieven op pad zijn gegaan naar Santiago de Compostela. Mensen met bijzondere en persoonlijke verhalen. De antwoorden op de vragen die we ze stelden wisselden we af met historische en andere wetenswaardigheden, liedteksten, citaten, gedichten en prachtige foto’s. En zo ontstond Pelgrimeren, onderweg naar Santiago de Compostela, een boek voor pelgrims én voor ‘thuisblijvers’, ter inspiratie.

Daarna maakte ik een paar (helaas nog) korte tochten langs pelgrimsroutes en leerde ik meer en meer pelgrims kennen die me voedden met hun verhalen. De metafoor van het leven als een pelgrimstocht heeft me niet meer losgelaten. De initiatiefnemers van pelgriMEER zijn enthousiast ingegaan op mijn aanbod mijn steentje bij te dragen. In de eerste maanden van dit jaar heb ik mijn eerste redactieslagen, vertalingen en stukken tekst geleverd. En ik kan niet anders zeggen: dat smaakt naar pelgriMEER!

Arno stopt
Arno Cuppen, samen met Pieter-Bas de Jong initiatiefnemer van pelgriMEER, heeft na goed onderling overleg besloten om te stoppen met zijn werkzaamheden voor onze digitale herberg. Dat vinden we heel jammer, maar we respecteren Arno’s besluit. Hartelijk dank voor het trekken aan de pelgriMEER kar, Arno. We wensen jou in Frankrijk in je eigen ‘echte’ pelgrimsherberg veel plezier en gedenkwaardige momenten toe.

Verhalen
In Italië kun je als pelgrim goed uit de voeten. Er zijn vele tochten te lopen. De Via Francigena, de 10de-eeuwse route vanuit Canterbury over de St. Bernhardpas naar Rome is vast wel bekend, net als de Franciscaanse voetreis van Florence via Assisi naar Rome. Lees meer over pelgrimswegen in Italië.

Minder bekend is de Cammino di San Benedetto, genoemd naar Benedictus. Hij leefde in de 5de eeuw en werkte, net als anderen trouwens, een set (leef)regels uit voor monniken. Deze Regel werd een belangrijke standaard voor de vele kloosters die na zijn dood werden gesticht. Zo werd hij grondlegger van het westerse monastieke systeem. De Cammino van Benedictus begint in zijn geboorteplaats Norcia, loopt via Rieti naar het schitterende, tegen de rots geplakte klooster in Subiaco waar hij in een grot verbleef, om te eindigen in MonteCassino. Lees het verhaal dat Jan Buijs schreef over zijn tocht. Maar ook de St. Columba route in Schotland, gefietst door Tine Groenland met haar fietsmaatje leverde een mooi verhaal op.

Net nieuw
Zojuist gepubliceerd: het verhaal van de Zwitserse Diana Kennedy, die haar zeven maanden durende pelgrimstocht met haar ezel Gamin opdroeg aan de vermoorde Italiaanse politicus Aldo Moro.

 

In het vat
Binnenkort komt een verhaal op de site over een tocht door Libanon, waarbij onder andere het graf van de profeet Job wordt bezocht. Houd de site in de gaten!

Boeken
Veel mensen schrijven een boek over de door hen gelopen of gefietste tocht. Klaarblijkelijk vragen de tocht en vooral de opgedane ervaringen erom om gedeeld te worden. Dat levert in veel gevallen interessante lectuur op. Brak land, mystiek voor beginners, geschreven door Margreet Meijer naar aanleiding van haar tocht naar Assisi is zo’n boek. Lees een korte recensie op onze site.

De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry is geschreven als roman. Het kent een interessant plot: Harold gaat even een brief posten voor iemand aan de andere kant van het Verenigd Koninkrijk en bij de brievenbus besluit hij om gewoon dóór te lopen. Hij gaat de brief zelf brengen. Wat komt hij tegen onderweg? Hij is volstrekt onvoorbereid op pad gegaan. Zijn vrouw blijft nietsvermoedend achter. Hoe gaat zij daarmee om?

 

Films
De laatste tijd hoor en lees je meer over de pelgrimstocht langs 88 tempels op het Japanse eiland Shikoku. Een lange en zware tocht van 1100 kilometer in de voetsporen van monnik Kukai. Kukai is ook de titel van de documentaire die in opdracht van de (opgeheven) Boeddhistische Omroep Stichting werd gemaakt. Bekijk de documentaire op pelgriMEER.