Nieuwsbrief 3 (oktober 2019)

Beste pelgrim,

Wat zou het mooi zijn wanneer we elkaar konden zien en aan elkaar de verhalen van onze tochten konden vertellen. Wat een rijke verscheidenheid zou dat opleveren! Maar ja, zo werkt een digitale pelgrimsherberg nu eenmaal niet. Omdat wij onderling contact belangrijk, wezenlijk vinden, sturen we je deze nieuwsbrief met enkele wetenswaardigheden. Hoewel we denken dat sommigen van jullie nog lopen (of misschien zelfs van plan zijn in de winter op pad te gaan), vermoeden we dat de pelgrimstochten voor dit jaar er voor de meesten wel op zullen zitten. We hopen dat je met voldoening terug kunt kijken.

 

Verhalen

Graag vestigen we je aandacht op twee bijzondere verhalen op onze site. Ruud Bruggeman schreef over zijn tocht van Zoetermeer naar het Mariaheiligdom in Medjugorje in Bosnië-Herzegovina. Beslist geen doorsnee tocht en juist daarom aantrekkelijk om te lezen. Klik hier.

Ben je een fietsende pelgrim? Dan wijzen we je op het verhaal van Rudy van der Aar en Mohammed Kechouh. Op hun houten fietsen reden ze van Maassluis naar Mekka. Niet alleen een heel bijzondere tocht vanwege de eindbestemming, maar ook bleken de houten fietsen een goed aanknopingspunt om over duurzaamheid in gesprek te raken. Lezen? Klik hier.

 

Boeken

Dat pelgrimeren ‘in’ is, weten we allemaal. Dat betekent ook dat er met de regelmaat van de klok boeken verschijnen die op de een of andere manier met pelgrimeren te maken hebben. Op onze site staat een bespreking van het boek Ode aan het wandelen van David le Breton. Le Breton is van mening: ‘Wandelen is geen vervoer, het is beleving, het is “zijn”.’ Meer lezen? Klik hier.

Ben Wasser beschrijft in zijn boek Pelgrimstochten, langs wegen en door tijden niet alleen vele pelgrimsroutes, maar gaat ook in op de betekenis van die tochten in de verschillende eeuwen die achter ons liggen. Wil je meer inzicht krijgen in het fenomeen pelgrimeren, lees dan de recensie. Je vindt hem hier.

 

Elkaar ontmoeten?

Dat kan: pelgriMEER is aanwezig op de landelijke najaarsbijeenkomst van het Genootschap van Sint Jacob, zaterdag 9 november in Alkmaar. Komt een week later beter uit, dan bof je, want dan tref je ons op 16 november op de landelijke bijeenkomst van de vereniging Pelgrimswegen naar Rome in Den Bosch.

 

Noteren

Zet alvast de data van de Fiets- en Wandelbeurs in je agenda: vrijdag 28, zaterdag 29 (!) februari en zondag 1 maart 2020. Waar? Jaarbeurshallen, Utrecht.

 

We wensen je een goede wintertijd toe waarin je volop kunt mijmeren over nieuwe tochten.
Heb je zelf een tocht gelopen of gefietst en wil je daar kort iets over schrijven? Mail ons!

 

Een hartelijke groet van de herbergiers van pelgriMEER,

Pieter-Bas de Jong
Cor Kuyvenhoven

 

 

Je ontvangt deze nieuwsbrief, omdat je je daarvoor hebt aangemeld. 
Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen? 
Stuur dan een e-mail naar info@pelgrimeer.eu