Nieuwsbrief 4 (februari 2020)

Kriebels

Hoe dat met jou zit weet ik niet, maar bij mij begint het wandelvirus weer te kriebelen. Natuurlijk komt dat ook door het weer: geen sneeuwstormen, Elfstedentocht, schaatsplezier, bevroren ruiten. Maar bloeiende krokussen, narcissen, sneeuwklokjes en overal zingende vogels. Maar los van dat soms voorjaarsachtige weer vind ik het heerlijk om kaarten uit te spreiden en na te denken over de tochten die ik dit jaar wil gaan maken. Soms verandert het uiteindelijk gekozen pad nog een aantal keren, want er zijn immers zoveel mooie en aanlokkelijke paden. Soms blijft de keuze staan. In deze nieuwsbrief zetten we de schijnwerper op enkele bijzondere tochten en boeken. We hopen dat ze jou mogen inspireren.

Verhalen

Libanon was de laatste tijd regelmatig in het nieuws vanwege de protesten tegen de wijze waarop de verdeling van de macht en de welvaart zijn geregeld in het land. Maar weet je dat je er ook schitterende tochten kunt maken? The Lebanon Mountain Trail is een lange tocht, dwars door het land. Rijk aan natuurschoon, volop gastvrijheid en behulpzaamheid en, ook belangrijk, lekker eten. Lees hier het verhaal van Wim Balvert over de Trail.

 

Vind je Libanon voor dit moment nog een brug te ver, dan wil je misschien een paar korte pelgrimstochten in Ierland overwegen. Vincent Oomen liep er een aantal en schreef er geïnspireerd over. Loop hier met hem mee. Van oudsher ligt er een uitrgebreid netwerk van pelgrimspaden over Europa: richting Santiago, richting Rome of naar Lourdes, Trondheim of Einsiedeln. Eh, Einsiedeln? Oh ja, het enige bedevaartsoord in Zwitserland en gelegen aan de Via Jacobi (nr.4 om precies te zijn). Lopend door Zwitserland, van het Noorden naar Genève genieten Pieter Niesten en Frans Kosters volop. Loop je een stuk mee? Lees hier hun verhaal.

Boeken

Sebastien de Fooz liep enige jaren geleden met slechts € 50 op zak van zijn woonplaats Gent naar Jeruzalem. Zijn tocht voerde hem door het door burgeroorlog geteisterde voormalige Joegoslavië, over de genadeloze hoogvlaktes van Anatolië om uiteindelijk in Jeruzalem aan te komen. Hij schreef er een boek over. Over menselijke veerkracht, volharding, gastvrijheid en zoeken naar (innerlijke) vrede. Lezen, zou ik zeggen.

 

 

Jac Geurts, geboren en getogen als grensganger – dat wil zeggen als iemand die vlakbij de grens geboren is en die die barrière niet als zodanig ervaart – loopt van zijn woonplaats naar de Middellandse Zee. Hij volgt daarbij zo min mogelijk bestaande routes, zoals de GR 5, want hij loopt bewust nu eens aan de ene, dan weer aan de andere kant van de grens. Met de vele mensen die hij ontmoet spreekt hij over de grens. Ervaren de grensgangers een grens ook als zodanig? Is het een barrière? Is er sprake van eenheid aan beide zijden? Schitterende bespiegelingen, een prachtige tocht en gedenkwaardige ontmoetingen maken de Grenzelozen tot een zeer lezenswaardig boek. Lees onze recensie hier.

Ontmoeten

Op 28, 29 februari en 1 maart zijn we te vinden op de Fiets- en Wandelbeurs, waar Cor vertelt over de Franciscaanse voetreis. Je bent van harte welkom. Of loop even langs bij de stand van pelgriMEER in het Pelgrimspaviljoen.

Plannen? Ideeën? Suggesties?

Heb je suggesties die passen bij de verdere uitbouw van pelgriMEER als digitale pelgrimsherberg? Laat ze ons weten. Misschien liep of fietste je zelf een route waarover we in onze herberg nog geen verhaal gedeeld hebben? Neem contact met ons op, we willen je verhaal bijna altijd graag plaatsen. We wensen je alle goeds en veel plezier met de voorbereidingen van je nieuwe tocht!

Een hartelijke groet van de herbergiers van pelgriMEER,

Pieter-Bas de Jong
Cor Kuyvenhoven

 

 

Je ontvangt deze nieuwsbrief, omdat je je daarvoor hebt aangemeld. 
Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen? 
Stuur dan een e-mail naar info@pelgrimeer.eu