Verhaal

Ökumenischer Pilgerweg

Samen met Evelien, mijn vrouw, heb ik in 2013 in Duitsland een vrij onbekende Jakobsroute gelopen: de Ökumenischer Pilgerweg, ook bekend als de Via Regia. We startten in Görlitz, op de grens van Polen en Duitsland en liepen naar het eindpunt Vacha, net over de voormalige grens tussen Oost- en West-Duitsland. Een tocht door het voormalige Oost-Duitsland, met prachtige steden en heel veel sporen van de (soms turbulente) geschiedenis van deze streek. We deden drie weken over de 450 kilometer lange tocht.

  • verhaal gepubliceerd op: 10 november 2017
  • aanvulling(en) gepubliceerd op: –
      

 

Was deze route voor jou een pelgrimstocht?

Al eerder waren wij naar Rome en Santiago gelopen. Deze tocht vonden we bijzonder omdat je door de geschiedenis van dit stuk Duitsland eigenlijk elke dag geconfronteerd wordt met het begrip vrijheid. Je denkt na over vragen als: Is vrijheid wel wat het lijkt? Hoe ervaren de mensen dat hier? Wie ben ik, hoe ben ik in relatie met anderen? Ongemerkt en bijna als vanzelf ben je hier mee bezig en spreek je er met de lokale bevolking over. Een bezoek aan een Stasi gevangenis in Bautzen of aan het concentratiekamp Buchenwald, heeft een flinke impact op je. Dat maakte voor ons deze tocht een bijzondere pelgrimstocht.

 

 

Wat waren hoogtepunten op je reis?

Zoveel hoogtepunten! Ik doe een greep: In de voormalige Stasi gevangenis in Bautzen vertelde iemand die hier zelf gevangen had gezeten ons het één en ander over zijn gevangenschap. Indrukwekkend.
Met een veerpontje steek je bij Strehla de Elbe over, op de plek waar de Russische en Amerikaanse soldaten elkaar voor het eerst ontmoetten tijdens WO II. Leipzig heeft verpauperde buitenwijken, maar de binnenstad is mooi. De Nicolaikirche waar het verzet tegen het DDR regime gestalte kreeg was bijzonder. Ook de Thomaskirche waar Bach cantor was moet je zien. In Stedten hadden we de zolder van het kleine sfeervolle kerkje voor ons alleen. Erfurt met zijn prachtige middeleeuwse centrum was een ware ontdekking. We “ontmoetten” er de middeleeuwse mysticus meester Eckhart en in Naumburg zagen we de mysterieuze glimlach op het gezicht van Uta, in de dom van Naumburg. En dan vergeet ik de Wartburg nog (Luther!).

 

Wat was typerend voor de ontmoetingen onderweg?

De mensen die wij tegenkwamen zijn hartelijk, open en wilden graag vertellen over hun leven vóór en ná de val van de Muur. Lang niet altijd bleek dat ze het vroeger slechter vonden, er was meer werk ook al had je minder vrijheid.
Omdat je slaapt bij mensen thuis of bij een door de kerk gerund pelgrimsonderkomen krijg je makkelijk contact. De koster in Königsbrück nam ons mee de kerktoren op: de zondag moest worden ingeluid. De beheerster van het museumpje in Weissenberg, die ons vertelde over de onbekende bevolkingsgroep de Sorben. Op het vlakbij gelegen kerkhof sta je stil bij het graf van die 17-jarige jongen die in de nadagen van de oorlog standrechtelijk werd geëxecuteerd. In Eisenach ben je te gast in het Diakonessen Mutterhaus. Tijdens een korte viering word je gevraagd om iets over jezelf en je beweegredenen te vertellen.

 

Wat was typerend voor de landschappen onderweg?

De route gaat door agrarisch cultuurlandschap in de deelstaten Sachsen, Sachsen Anhalt en Thüringen. De tocht is niet spectaculair qua natuur, eerder lieflijk. In de bossen was de grond vaak bedekt met de witte bosanemonen. We liepen gelijk op met het bloeiende koolzaad op de akkers en de bloeiende slee- en meidoorns langs het pad. Halverwege mei beginnen daar de geurige seringen bij te komen. Elke dag hebben we reeën gezien, soms wel 10 tegelijk.

 

 

Hoe zat het met het onderdak, eten en drinken?

De Ökumenischer Pilgerweg is over de volle lengte van pelgrimsonderkomens voorzien. Ze worden ze beheerd door de Evangelisch Lutherse kerk. Soms slaap je in een klooster, bij de predikant in de pastorie, in een pelgrimsherberg of bij mensen thuis. Neem wel een eigen slaapzak mee, soms is er alleen een matras aanwezig. Alle onderkomens staan op redelijke afstanden van elkaar (20 kilometer). Daardoor kun je gemakkelijk je eigen route indelen. Ook kun je gebruik maken van privé adressen en jeugdherbergen.

Bijna alle onderkomens hebben naast een douche, een wasmachine en een keuken waar je gebruik van kunt maken. Soms staan er te gebruiken producten, soms moet je die inkopen. Ontbijt: van tevoren inkopen of kopen in het dorp waar je slaapt. Soms kan, tegen betaling, een ontbijt voor je geregeld worden. De overnachtingen variëren in prijs van € 5 tot € 15 pp.

 

Wat is de beste tijd om op pad te gaan?

Wij liepen de route in de tweede helft van april en begin mei. De route is het hele jaar begaanbaar, want er zijn geen bergpassen die door sneeuw of zo gedeelten van het jaar onbegaanbaar zijn. Ook ’s zomers is het in dat deel van Europa niet al te warm. Dan lopen er wel meer poolse en duitse pelgrims. Tijdens onze tocht kwamen we sporadisch andere pelgrims tegen.

 

Was het een zware tocht?

Deze tocht is niet echt zwaar. Je loopt door een glooiend landschap en passeert dorpjes en soms grotere steden zoals Erfurt en Leipzig. Er zijn nauwelijks hoogteverschillen. Waar mogelijk loop je over onverharde paden, maar regelmatig loop je op stille geasfalteerde boerenweggetjes die overigens in het veld prima zijn aangegeven.

 

Wat zijn belangrijke kenmerken van de route?

  • Lengte: van Görlitz naar Vacha 450 kilometer.
  • Markering: gele schelp op blauwe ondergrond, soms met twee gekruiste pelgrimsstokken.
  • Overnachtingen worden aangeduid met een gestileerd geel huisje op een blauwe ondergrond.
  • Hoogteverschillen: nauwelijks.

 

Welke vraag zou je nog willen toevoegen?

Geen.

 

Waar kunnen we meer over je reis vinden?

Meer informatie kan je vinden op de website van de : Ökumenischer Pilgerweg. In het routeboek, te bestellen via de website van dit pad > Ökumenischer Pilgerweg. Geldt ook voor het pelgrimspaspoort. Kijk ook bij > via-regia.org. Tot slot geeft deze site > deutsche-jakobswege.de enige informatie.

 

Aanvulling(en) op het verhaal van Cor

Heb jij deze pelgrimstocht ook gelopen of gefietst en wil je jouw ervaringen delen met anderen? Dan kun je een (korte) aanvulling schrijven op het verhaal hiervoor. Lees hier hoe dat werkt.