Verhaal

Op de fiets naar Fatima

Verteller:

Jean is iemand die niet snel opgeeft. Hoewel hij vanwege een ongeluk geen lange afstanden kan lopen, is daar altijd nog de fiets. Ook dan is het soms best lastig om met een spalk de heuvels op te fietsen, maar het lukte hem. Van Lourdes fietste hij naar Santiago, waar hij ooit te voet al eens aankwam. Daarna door naar Fatima in Portugal.
Fiets met hem mee of benader hem om meer over zijn doorzettingsvermogen te weten te komen.

  • verhaal gepubliceerd op: 9 november 2019
  • aanvulling(en) gepubliceerd op: –

 

Was deze route voor jou een pelgrimstocht?

Pelgrimeren is voor mij vooral het op weg zijn. Waar naartoe? Het doel is niet het belangrijkste, maar is natuurlijk wel een gegeven. Ik heb een rooms-katholieke achtergrond, ben niet meer praktiserend, maar Rome, Santiago, Lourdes, Fatima en Jeruzalem spreken me nog altijd aan. Op weg naar deze plaatsen was ik vooral in de natuur. Ik heb zoveel mogelijk geprobeerd om grote plaatsen te vermijden. Onderweg heb ik veel mensen ontmoet, die ook vaak wel iets te vertellen hadden. Ik vond de confrontatie met mijn eigen opvattingen vaak verhelderend.

 

 

Wat waren hoogtepunten op je reis?

Voor mij was een hoogtepunt het fietspad van Vimeiro naar Viseu in Portugal, een oude spoorbaan die is geasfalteerd. Het pad is 50 km lang en ligt helemaal vrij. Gedurende 30 km kwam ik niemand tegen, al kwam ik wel af en toe door een dorp of stadje. De natuur is er prachtig. Wat ik ook bijzonder vond is dat ik alleen maar aardige mensen heb ontmoet. Mensen die hulpvaardig en belangstellend waren, met name de ‘locals’.

 

Wat was typerend voor de ontmoetingen onderweg?

De ontmoetingen waren een weergave van onze maatschappij. Ik ben mensen tegengekomen die vertellen en mensen die liever op zichzelf zijn. Zie ook mijn antwoord op de vorige vraag.

 

Wat was typerend voor de landschappen onderweg?

Meestal reed ik lang door hetzelfde, bijzonder dorre, Spaanse landschap. Maar dit nodigde ook uit tot contemplatie! En er waren ook zeer afwisselende stukken. Tussen de Portugese grens en Salamanca is het een beetje saai. Daar rijd je kilometers lang over golvende rechte wegen, met aan weerszijden olijfbomen.

 

 

Hoe zat het met het onderdak, eten en drinken?

Ik had een tent bij me. In Frankrijk en Noord-Spanje heb ik bijna altijd een camping kunnen vinden. Van de ongeveer 50 overnachtingen heb ik er 30 op een camping gestaan. De overige nachten sliep ik in een hotel, een B&B, gîte of alberge. Voor de warme maaltijd koos ik een menu du jour of menu del día. En verder had ik altijd muesli bij me.

 

Wat is de beste tijd om op pad te gaan?

Om de warmte van de zomer te vermijden, ben ik eind augustus en september op pad te gaan. Ik heb slechts twee keer regen gehad.

 

Was het een zware tocht?

Ondanks mijn ‘handicap’ (ik fietste met een spalk en een rugband) fietste ik gemiddeld 105 km per dag. Ik vond het een pittige tocht, omdat er vaak kleine hellingen zijn. Je fietst dus veel omhoog en omlaag, maar het was goed te doen.

 

 

Wat zijn belangrijke kenmerken van de route?

De route naar Lourdes is niet gemarkeerd, die naar Santiago juist heel goed, daar kun je nauwelijks verkeerd fietsen. De weg naar Fatima is ook niet gemarkeerd, dus was ik afhankelijk van wegenkaarten. Ik had kaarten van 1 op 200.000, maar die voldeden vaak niet. Verder gebruikte ik een app: Pocket Earth. Die heeft me vaker uit de nood geholpen. Maar ik gebruikte die app alleen als het echt nodig was, want ik kijk liever niet de hele tijd op een schermpje!

 

Welke vraag zou je nog willen toevoegen?

Fiets of e-bike? Ik heb een Koga Randonneur. En die voldoet prima. Ik denk dat de route goed te doen is op een fiets zonder ondersteuning, ook voor ouderen. Slechts een enkele keer heb ik moeten afstappen.

 

Waar kunnen we meer over je reis vinden?

Eerder zijn mijn ervaringen op de Via Michaelica besproken in Omnes van oktober 2016, het magazine van de vereniging Pelgrimswegen naar Rome. Meer informatie over de Via Michaelica staat op de website van de vereniging Pelgrimswegen naar Rome. Over mijn tocht naar Jeruzalem ben ik geïnterviewd voor het Eindhovensch Dagblad. Zie de krant van 5 juni 2018

 

Aanvulling(en) op het verhaal van ****

Heb jij deze pelgrimstocht ook gelopen of gefietst en wil je jouw ervaringen delen met anderen? Dan kun je een (korte) aanvulling schrijven op het verhaal hiervoor. Lees hier hoe dat werkt.