Verhaal

Op houten fietsen naar Mekka

Op 30 oktober 2016 zijn wij op twee houten fietsen vanuit Maassluis naar Mekka gereisd. Twee jaar eerder verrichte Rudy de kleine bedevaart (‘Oemrah’). Het was een minder prachtige ervaring dan gehoopt. De berg van het licht (Jabal al Nour) was getransformeerd tot een berg van plastic afval, achtergelaten door pelgrims. Dat deed pijn. Ik bad tot God: als ik nog een keer ga, laat me dan gaan op een meer duurzame manier. Dat bleek goed aan te sluiten bij de droom van Mohammed, die op de fiets een pelgrimstocht naar Mekka wilde maken. Toen een bedrijf van onze plannen hoorde, besloot het twee houten fietsen ter beschikking te stellen. Wij hebben die in dank aanvaard. Onderweg bleken die houten fietsen een perfect aanknopingspunt voor goede gesprekken over ons thema: duurzaamheid.

  • verhaal gepubliceerd op: 25 april 2018
  • aanvulling(en) gepubliceerd op: –

 

Was deze route voor jullie een pelgrimstocht?

De reis naar Mekka, meestal per vliegtuig, wordt niet geheel gezien als onderdeel van de pelgrimage. Officieel begint die vlak voordat je bij de Al-Masjid al-Haram bent, de moskee waarin zich de Ka’aba bevindt. Van daar volg je als pelgrim een route langs heilige plaatsen, elk met hun eigen rituelen en gebeden.
Natuurlijk was dat ook voor ons een belangrijk onderdeel van onze pelgrimstocht. Maar onze reis, op de fiets naar Mekka, was zeker zo belangrijk. Rudy heeft dat onderweg al zo ervaren. Voor Mohammed was dat vooral een inzicht achteraf, toen hij zag hoeveel lessen de tocht hem heeft geleerd.
Wij hebben geprobeerd ons thema ‘duurzaamheid’ ook vorm te geven in Mekka. Wij hebben een schoonmaak-actie georganiseerd op de Jabal al Nour. Ons geloof leert ons immers om ook onze aarde te beschermen.
Wat wij als heel belangrijk hebben ervaren is het besef dat je stilstaat bij wat je meeneemt. Niet alleen de praktische zaken, maar vooral: nederigheid, een zuivere intentie en een vurige hoop om vergeven te worden voor alles waarin je tekort bent geschoten. Die zaken bepalen denken wij of het een interessante stedentrip wordt of een echte, transformerende pelgrimstocht.
  

 

Wat waren hoogtepunten op jullie reis?

Een hoogtepunt waren de ontmoetingen met zoveel verschillende mensen. Dat was geweldig, al die gastvrijheid en menselijkheid die wij onderweg beleefden. Wij zijn daar erg dankbaar voor.
Ook bijzonder was de ervaring dat als we een smeekbede deden, die meteen uitkwam. Zo waren we echt bezig met de wens dat er weer een hereniging plaats zou vinden in onze familie. En dat gebeurde, nog tijdens onze reis! Op een ander moment vroegen we ons vertwijfeld af of we voldoende geld hadden voor de volgende etappes. Op dat moment belde een man ons in Athene die over onze reis had gehoord en die ons wilde ontmoeten om ons geld te geven.
Al die ontmoetingen met anderen leerden ons ook veel over ons eigen leven, over onze religie en over onze waarden. Bovendien waren die ontmoetingen vaak broodnodig. God zorgde voor ons via zijn creatie.

 

Wat was typerend voor de ontmoetingen onderweg?

Een eerste reactie op ons verhaal was vaak: zijn jullie gek? Twee versnellingen? Zo’n lange reis! We werden dan ook vaak gewaarschuwd voor wat ons hierna te wachten stond. In Midden-Europa hoorden we dat mensen in Oost-Europa gevaarlijk zijn. In Egypte werd ons verteld dat de mensen in Saoedi-Arabië gevaarlijk zijn.
En als we dan toch verder reisden merkten we hoe snel vooroordelen, over en weer, verdwenen. Zo kwamen in Saoedi-Arabië vaak automobilisten achter ons rijden, voor een praatje en om ons water aan te bieden. In Nederland mailden wij onze gastvrouw dat wij die avond bij haar wilden ‘crashen’. Couch surfers bedoelen daarmee dat ze ergens graag overnachten. Later vertelde onze gastvrouw dat ze haar twijfels had toen ze dat las, van twee jonge moslims nog wel. De volgende dag is ze veertig kilometer met ons meegefietst.

 

Wat was typerend voor de landschappen onderweg?

We vertrokken in Nederland in de herfst. In Macedonië voelde het, door de sneeuw, al aan als de winter, terwijl we in Egypte en Saoedie-Arabië juist onder een warme zon fietsten.
Op die manier ondervonden wij de wisseling in seizoenen, terwijl wij tegelijkertijd door heel afwisselende in landschappen fietsten. De heuvels in Duitsland, de bergen in Macedonië en in Griekenland, de woestijn in Egypte. Daar was het erg warm, maar tegelijk vooral veilig, omdat er weinig ander verkeer was. In Saoedie-Arabië hadden we die woestijn-beleving niet, omdat we daar vooral langs een lange snelweg fietsten.
  

 

Hoe zat het met het onderdak, eten en drinken?

Op één keer na is het nooit een probleem geweest om bijtijds eten en drinken te vinden. Die ene keer was een zware, koude etappe door een verlaten, bergachtig gebied in Griekenland, waarvoor wij te weinig water bij ons hadden en waar onderweg niets te vinden was. Rudy was onderkoeld geraakt.
Wij hebben heel vaak gebruik kunnen maken van onderdak dat we via Couchsurfing en Warm Showers vonden. We zochten die adressen dag voor dag via internet op en bepaalden zo onze etappes. Als die mogelijkheid er niet was, zochten we onderdak via Airbnb. Als ook dat niet lukte hebben we, enkele keren, in hotels overnacht. Het langste in Mekka, waar geen pelgrimsherbergen zijn en pelgrims onderdak zoeken in, soms heel dure, hotels.

 

Wat is de beste tijd om op pad te gaan?

Zonder twijfel als je voor de grote bedevaart gaat, de Hadj. Wij konden helaas geen Hadjvisum regelen. We wilden toch gaan. De enige mogelijkheid was rond de wintermaanden. Het was niet de meest geschikte tijd maar het is ons toch heel goed bevallen. We hebben de schoonheid van de herfst, winter en zomer kunnen ervaren. Een volgende keer zouden we proberen om toch voor de Hadj te gaan. Tijdens deze reis heeft iemand toegezegd om ons daarbij te helpen.

 

Was het een zware tocht?

Het was zonder twijfel bij momenten fysiek zwaar, vooral omdat de fietsen slechts 2 versnellingen hadden. We liepen bij hele steile bergen dus vaak. Wat vooral zwaar was, was het besluit om wel of niet door te gaan toen we hoorden dat Saoedi Arabië tijdens onze reis opeens had ingesteld besloten om 500 euro extra visumkosten te rekenen voor diegenen die nog een keer op pelgrimstocht gingen. Dit was met name heel zwaar voor Rudy. Hij besloot om terug te keren. Toen is iets gebeurd waardoor het besluit om toch door te gaan makkelijker was.

 

 

Wat zijn belangrijke kenmerken van de route?

  • Lengte: we hebben tussen 5000 en 6000 km gefietst van Maassluis naar Mekka, in 60 dagen. Het stuk van Athene naar Caïro hebben we gevlogen. Toen zijn we naar Safaga gefietst, 550 km van Caïro. Daar bleek dat we toch niet per boot verder konden. We zijn toen teruggegaan naar Caïro en hebben het vliegtuig gepakt naar Saoedi Arabië om daar vanaf Jeddah naar Mekka te fietsen.
  • Markering: nee, we hebben onze eigen tocht uitgezet.
  • Vanwege de oorlog konden wij niet door Syrië reizen. De keus voor Egypte was een goed alternatief, omdat daar de eerste moskee in Afrika was gebouwd. Die wilden we graag bezoeken.
  • We gebruikten onderweg vooral een fietsnavigatie. Die was relatief betrouwbaar. Maar je verdwaalt nagenoeg elke dag wel omdat bijvoorbeeld de weg afgesloten bleek te zijn, te modderig of te gevaarlijk.

 

Welke vraag zouden jullie nog willen toevoegen?

Wat is het verschil tussen de ‘Hadj’ en de ‘Oemrah’?
De Hadj is de pelgrimstocht naar Mekka en één van de vijf zuilen van de Islam. Dat betekent dat elke gezonde, volwassen moslim die over voldoende geld beschikt verplicht is de Hadj één keer in zijn of haar leven te ondernemen. De Hadj vindt plaats van de 8e tot de 12e dag van de maand Dhul-Hijja.
De Oemrah wordt ook wel ‘de kleine bedevaart’ genoemd. De Oemrah bestaat uit het uitvoeren van een aantal rituelen in Mekka. Deze rituelen vormen ook een deel van de Hadj. Je kunt de Oemrah op elk tijdstip van het jaar, en zoveel keren als je wilt, verrichten.

 

Waar kunnen we meer over jullie reis vinden?

Je kunt op onze Facebookpagina Deen Travellers filmpjes en foto’s van de reis terugkijken.  

 

Aanvulling(en) op het verhaal van Rudy en Mohammed

Heb jij deze pelgrimstocht ook gelopen of gefietst en wil je jouw ervaringen delen met anderen? Dan kun je een (korte) aanvulling schrijven op het verhaal hiervoor. Lees hier hoe dat werkt.