Verhaal

Op pelgrimstocht in Ierland

Verteller:

Vincents verhaal gaat over enkele van de vele pelgrimsroutes die in Ierland te lopen zijn. Het is vanuit Ierland dat het Christendom zich verspreide over onze streken en Noord Europa. De kloosters speelden hierin vanaf de vijfde eeuw een belangrijke rol. De beklimming van de Croagh Patrick in het westen van Ierland, waar Sint Patrick gedurende een veertigdaagse vasten zou verbleven zijn, is een plaats die jaarlijks duizenden pelgrims aantrekt. Veel mensen zullen er vast wel eens van gehoord hebben. Maar behalve die tocht is er zoveel meer te lopen in dit land. Verwacht op je (korte) tochten geen aaneengesloten route met voldoende dorpjes onderweg. In plaats daarvan dompel je je onder in het ruige schitterende Ierse landschap en loop je, zoals Vincent zegt “van nergens naar niets”.

  • verhaal gepubliceerd op: 12 januari 2020
  • aanvulling(en) gepubliceerd op: –
       

 

Was deze route voor jou een pelgrimstocht?

Mijn oog viel op een annonce op internet, Pilgrim paths in Ireland. Een initiatief om de vaak al prehistorische pelgrimsroutes weer onder de aandacht van het publiek te brengen. Vijf van die wandelroutes werden verzameld en als vereisten voor het ‘pelgrimspaspoort’ opgenomen. Als pelgrimspad is deze verzameling Ierse paden onvergelijkbaar met het lopen naar Rome of Assisi. De vijf pelgrimsroutes zijn kleine wandelingen van elk een of twee dagen. De routes zijn stuk voor stuk mooi, maar kennen niet het gedurig onderweg zijn van de Via Francigena of andere pelgrimspaden op het continent. Er zijn geen ontmoetingen met medepelgrims. Je wandelt niet van kerk naar klooster, van verschijningsplek naar graf. Deze trails gaan in eenzaamheid van nergens naar niets. Geen dorp, geen stad, alleen mooie plaatsen. De kleine pelgrimspaden lopen rond een stille plek, naar een bron of een hoogte. Ze zijn ver weg, in de wildernis, waar de heiligen Hem zochten. Ver in zee, weg van des mensens zonden. Of ver in de hoogte, op de toppen van de bergen in de mist gevangen, als in de wolken, in de hemel dicht bij God. En toch weten de pelgrimspaden in Ierland een snaar te raken. Als je met de zegen op weg wordt gestuurd naar Gaugane Barra, met een intentie de Croagh Patrick op loopt, of langs de statieweg op Cnoc na dTobar gaat, wordt je geraakt als je je wilt laten raken.
  

 

Wat waren hoogtepunten op je reis?

Onontkoombaar zijn de hoogste toppen ook de werkelijke hoogtepunten: de toppen van Cnoc na dTobar, de Croagh Patrick en Mount Brandon. Bergtoppen die verbonden zijn met heiligen en eeuwenoude pelgrimswegen. Toppen waar je nog steeds alleen staat, die nog steeds inspireren.

 

Wat was typerend voor de ontmoetingen onderweg?

Volgt nog.

 

Wat was typerend voor de landschappen onderweg?

Ierland is een woest land, met kliffen, onherbergzame streken, hoogveen en kale bergen. De vijf trails die deel uitmaken van de Pilgrim Paths, liggen verspreid over het land. Van het ruige, maar toch lieflijke Wicklow hoogveen (St.Kevins way), naar de minder lieflijke weg naar Gaugane Barra (St. Finbarr’s). Van de kale berg Cnoc na dTobar (690m) en de twee langere eenvoudige paden met eindpunten als Croagh Patrick (756m) naar de Cosán na Naomh met Mount Brandon (952m) als toetje. Als je dan toch in Ierland bent, zul je je waarschijnlijk niet beperken tot deze vijf tochten, en ben je al snel in de ban van het fantastische landschap, de ruige gebergten, de oudheidkundige circles, menhirs en bee-hive huts. Je zult je laten meenemen naar een van die andere pelgrimsroutes zoals Skellig Michael en genieten van de muziek in County Kerry en Dingle.

 

 

Hoe zat het met het onderdak, eten en drinken?

Het zijn korte routes, dagwandelingen bijna. Er zijn dus geen verrassingen wat betreft overnachten of verzorging. Je kunt gebruikmaken van de talrijke B&B’s en de hotels in de omgeving. Wil je low budget reizen, dan is Ierland vriendelijk voor wildkampeerders. Het wordt zelfs aangemoedigd, mits je respect hebt voor natuur en andermans eigendommen.

 

Wat is de beste tijd om op pad te gaan?

Vanaf eind mei is er wat meer zon. Omdat veel paden door zompig hoogveen leiden, is de regen de cruciale factor. Te vroeg in het seizoen, wordt het wandelen waden.

 

Was het een zware tocht?

De moeilijkheidsgraad varieert, maar ook de lastigere tochten zijn nooit zwaar. Als het zwaar wordt, ligt dat aan het weer. Alle drie de bergen heb ik drie maal moeten beklimmen. Wind, mist en regen hielden me vaker tegen dan me lief was. Als je fysieke conditie goed is, dan is de weersgesteldheid een grotere uitdaging dan het pad.

 

 

Wat zijn belangrijke kenmerken van de route?

Het zijn verschillende – losstaande – trajecten. Doorgaans zijn ze goed gemarkeerd. Het transport naar het beginpunt en vanaf het eindpunt vergt steeds wat extra organisatie, maar liftend kom je in Ierland echter heel ver! De 5 routes van het Pilgrim Passport:

  • St.Kevinsway, 1 dag, 30 km, overnachten in Glendalough;
  • Finbarr’s Pilgrim Path, 2 dagen 2x 19 km, start in Drimoleague, overnachten in Kealkill;
  • Cnoc na dTobar, 1 dag, <10 km, start op loopafstand van Cahirseveen;
  • Cosán na Naomh, 1 dag 18 km (+ 10 km als je de Mount Brandon beklimt), overnachten in Dingle;
  • Tóchar Phádraig, 1 dag, 30 km, start Ballingtubber Abbey, overnachten in Westport.

 

Welke vraag zou je nog willen toevoegen?

Wat mij minder goed is bevallen, is dat om van het ene pelgrimspad naar een andere te komen, transport gebruikt moest worden. Bus of trein met veel wachttijden, en eigenlijk een volle dag onderbreking uit het ritme. Waar de andere tochten één vertrek, en één einde kenden, moest daarom steeds opnieuw begonnen, en steeds opnieuw geëindigd worden. Het haalde me uit het ritme. Niet eens uit het ‘loop’-ritme, wel uit de ‘mood’. Het Ierse pelgrims paspoort wordt uitgegeven bij de Ballintuber Abbey, en is soms ook verkrijgbaar bij de startpunten van een dagroute (vooraf bestellen). Het paspoort is een aandenken aan je tochten en wil je dat bemachtigen, dan zul de Croagh Patrick voor het laatst moeten bewaren (zie http://www.pilgrimpath.ie).

 

Waar kunnen we meer over je reis vinden?

Informatie is te vinden op de officiële site voor de pelgrimswegen in Ierland. Daarnaast zijn ‘alle’ pelgrimspaden in Ierland, waarvan slechts enkele tot het Pilgrims Passport behoren, beschreven in Pilgrim paths in Ireland – A Guide (ISBN 978-184889-171-5, John G. O’Dwyer, Collin Press, 2013). Die beschrijving geeft een indruk van wat je mag verwachten, een sfeerplaatje, aangevuld met wat praktische informatie. Mijn eigen verslag staat op de site van de vereniging Pelgrimswegen naar Rome.

 

Aanvulling(en) op het verhaal van Vincent Oomen

Heb jij deze pelgrimstocht ook gelopen of gefietst en wil je jouw ervaringen delen met anderen? Dan kun je een (korte) aanvulling schrijven op het verhaal hiervoor. Lees hier hoe dat werkt.