Verhaal

Midden/Oost-Groningen

Verteller:

Drie etappes van de 8 daagse pelgrimsroute door Midden-Groningen. Ik ben in mijn eentje, bepakt en bezakt als een echte backpacker met tent, slaapzak en luchtbed en al op pad. Na de start vanaf het NS Hoofdstation in Groningen verlaat ik al heel gauw de stad en wandel ik op de oevers van het Hoornse meer en Paterswoldsemeer. De dagetappes variëren van 21 – 25 km per dag en in mijn geval van camping naar camping, maar de route is ook te lopen van B&B naar B&B. Met de volle 8 dagen is het eindpunt ook weer het NS Hoofdstation in Groningen.

  • verhaal gepubliceerd op: 15 januari 2018
  • aanvulling(en) gepubliceerd op: –
      

 

Was deze route voor jou een pelgrimstocht?

In meerdere opzichten een pelgrimstocht. Ik kwam mezelf hard tegen. De zware rugzak is me na drie dagen opgebroken. Ongetraindheid met zo’n zware rugzak of overmoed, of een combinatie van beide, noodzaakten me om op te geven. Mijn rug weigerde verder dienst te doen. De pijn was te heftig. Mijn verlies te nemen, mijn droom voortijdig te zien eindigen betekent ook het omgaan met een verlieservaring. Nederlagen horen ook bij het leven en dus ook bij het pelgrimeren. Ik heb inmiddels gewijzigde plannen gemaakt om de tocht volgend zomer te hervatten.

Maar ook de bijzondere ontmoetingen, de prachtige natuur, de stilte en de kerken maken het pelgrimeren compleet. De unieke ervaring van alles voor onderweg bij me te hebben. Ik krijg overal meteen contact (hoezo stugge Groningers?), maar ook de verbazing op de gezichten: “Op pelgrimstocht in Groningen?” Het stilte moment in de kerk, en het contact met de Schepper.
  

 

Wat waren hoogtepunten op je reis?

Bezoek aan de prachtige kerk van Noordbroek en het pittoreske en rustieke kerkje van Nieuw Scheemda. Maar vooral de stille momenten aan het water en het intens genieten en geborgen zijn in de natuur waar voor mij hoogtepunten.

 

Wat was typerend voor de ontmoetingen onderweg?

Een Brabantse boer in een typisch Groninger herenboerderij in Oost Groningen wars van uiterlijk vertoon die me als zwerver betitelde. De alleenstaande man die voor een bankje aan het water nog een handdoekje heeft meegenomen en zijn smetvrees als volstrekt natuurlijk weet over te brengen. De brugwachter van de fietsbrug die me peilend aankeek of ik ze allemaal wel op een rijtje had na mijn antwoord “hier naar toe” op zijn vraag waar de reis naar toe ging. Na toelichting was zijn verbazing niet minder. En dan op het eind van ons gesprek ineens zijn herkenning; natuurlijk Groningen is zo uniek dat we het eigenlijk niet meer “zien”.

 

Wat was typerend voor de landschappen onderweg?

Veel meren, uitgestrektheid, stilte en eeuwenoude paden. Midden Groningen zou je met 8 meren gerust “het merengebied” van Groningen kunnen noemen. Meren ontstaan door ontvening en worden gevoed door onderaards kwelwater van het Drentse plateau, wat in sommige gevallen meer dan duizend jaar onderweg is. Ondanks dat ik een geboren en getogen Groninger ben verrast het landschap me intens.

 

Hoe zat het met het onderdak, eten en drinken?

Campings onderweg. De eerste nacht sta ik op een drukke camping in Hoogezand en de volgende dag sta ik alleen op een camping met een fantastische horizon. Eten en drinken moet je goed plannen. De laatste dag is er onderweg zelfs geen winkel beschikbaar. Bij de overige etappes staat vermeld wanneer en waar je de levensmiddelen winkels tegen komt.

 

Wat is de beste tijd om op pad te gaan?

De route is het hele jaar toegankelijk. In de natte periode wel met laarzen of hoge waterdichte schoenen voor met name de trajecten met veel nat gras.

 

Was het een zware tocht?

Ja, vooral door mijn volledige bepakking van krap aan 20 kg, inclusief eten en drinken voor onderweg. Ik overweeg de volgende 5 dagen van het traject met slaapadressen van Vrienden op de Fiets te gaan. De route is met lichte bepakking niet moeilijk.

 

 

Wat zijn belangrijke kenmerken van de route?

  • Lengte: 8 etappes van gemiddeld 23 km: 185 km. De drie etappes die ik heb gelopen zijn samen 70 km. 

  • Markering : geen. Toch is de route prima individueel te lopen.
    Dit zijn de links naar de kaartjes van de eerste etappe, de twee etappe, en de derde etappe. Zie verder het antwoord op de laatste vraag.
  • Hoogteverschillen: geen. Hier en daar gras en kleipaden.

 

Welke vraag zou je nog willen toevoegen?

Geen. 

 

Waar kunnen we meer over je reis vinden?

Op de website van de Stichting Pelgrimeren in Groningen, met een digitaal netwerkwerk van 2300 km pelgrimswandelingen (131 rondwandelingen van 8 km en 61 dagetappes van ca. 21 km). Elke wandeling heeft een kaart, een routebeschrijving, een GPX bestand, de route in de app ViewRanger, een informatiebestand over cultuurhistorie, een werkvorm bezinning (voor iedereen) en een werkvorm christelijke spiritualiteit. Dit is de link naar de beschreven route.


De Stichting werkt samen met de Stichting Oude Groninger kerken en de Raad van Kerken in Groningen en Drenthe waardoor er 130 middeleeuwse kerken te bezichtigen zijn. Groningen is ontstellend rijk aan cultuurhistorie, natuur en middeleeuwse kerken. Door de vele desolate trajecten bij uitstek geschikt voor pelgrimeren.

 

Aanvulling(en) op het verhaal van Peter

Heb jij deze pelgrimstocht ook gelopen of gefietst en wil je jouw ervaringen delen met anderen? Dan kun je een (korte) aanvulling schrijven op het verhaal hiervoor. Lees hier hoe dat werkt.