Verhaal

Pelgrimsweg van Vézelay

Verteller:

Van heinde en verre te aanschouwen, schitterend in de zon, op haar heuvel: de basiliek Sainte-Marie-Madeleine. Deze adembenemende creatie is het begin van de Pelgrimsweg van Vézelay. De route loopt dwars door het Franse platteland naar de Pyreneeën, alwaar velen de oversteek naar de Spaanse Camino’s zullen maken. Onderweg passeer je enkele grote steden, zoals Limoges en Nevers, maar de rust en stilte van “la campagne” (het platteland) voeren de boventoon. In vijf weken ontmoette ik slechts 17 pelgrims. Later in het seizoen neemt de drukte weliswaar toe, maar is niet te vergelijken met mijn eerdere Camino Francés, met honderden andere pelgrims. De route voert langs weilanden vol koeien, wijngaarden en bossen, afgewisseld met kleine dorpjes en stadjes. Soms met een bar of bakker, niet zelden alleen een kerkje. Voor mij de ultieme reis voor reflectie en rust, ver weg van de drukte van het dagelijks bestaan.

  • verhaal gepubliceerd op: 6 juli 2018
  • aanvulling(en) gepubliceerd op: –
      

 

Was deze route voor jou een pelgrimstocht?

Zonder meer. De route vanaf Vézelay naar St-Jean-Pied-de-Port is één van de wegen door Frankrijk richting Santiago, waardoor ik op dagelijkse basis me bewust was van de rijke historie van dit pad. Door de bewegwijzering met schelpen, door ontmoetingen met de Fransen, door het bezoeken van veel kerken met regelmatig speciale altaars of plekken voor pelgrims.
   

 

Wat waren hoogtepunten op je reis?

Het vertrek van Vézelay half maart, -2 graden, sneeuw, de eerste kilometers vergezeld door mijn vader. Dat gevoel: wat is het hier mooi, ik ben vrij, ik mag weer op pad.
Ook heel mooi was enkele dagen voor mijn aankomst. Op nog 150km van het eindpunt, op een stralende zonnige dag, en dan ineens in de verte: witte pieken van de Pyreneeën, met een enorme aantrekkingskracht: daar wil ik heen!
En tot slot de aankomst in St-Jean, terug waar ik 6 jaar geleden mijn eerste pelgrimage begon.

 

Wat was typerend voor de ontmoetingen onderweg?

Vanwege mijn vertrek half maart liep ik de eerste twee weken nagenoeg alleen en sliep vaak ook alleen in de herbergen. De ontmoetingen met de lokale Fransen was hartverwarmend! Bijna dagelijks stopten auto’s met de vraag of ik een lift wilde, veel mensen vroegen geïnteresseerd waarnaar ik onderweg was, sommigen vertelden zelf hun Santiago-verhaal. Deze ontmoetingen waren voor mij het meest waardevol. En dit contact maakte ook dat – na dagen van regen en kou – de moed niet volledig in mijn schoenen zonk. Na Pasen werd het iets drukker en ontmoette ik meer pelgrims. Met een klein clubje liepen we enige tijd samen. Het geringe aantal pelgrims maakte dat er de mogelijkheid was om de ander echt te leren kennen en een diepere verbinding te maken.

 

Wat was typerend voor de landschappen onderweg?

Zeer divers en zeer veranderlijk door de tijd. Bij aanvang in de sneeuw echt nog winterse taferelen, koeien met de kont in de wind. De campagne is prachtig, kleine dorpjes met enkele huisjes rondom een kerkje, heuvelachtig, veel koeien die je met soms 100 tegelijk aankijken.
Meer richting het zuiden maken de dieren plaats voor wijngaarden. De lente was volop aan de gang. De combinatie van stralende zon, bloesem, wijn gaf haast de indruk in een paradijs te zijn beland.
Richting het einde wordt het landschap steeds heuvelachtiger totdat de Pyreneeën zich tonen. De route loopt recht op de bergen af waardoor je uren achter elkaar naar die lonkende toppen kunt kijken. Prachtig!
Naast natuur zijn er onderweg zeer veel mooie kerken te zien. Niet alle kerken zijn open, maar regelmatig was er wel de mogelijkheid tot een gebed, het branden van een kaarsje of het schrijven in dankboek.
   

 

Hoe zat het met het onderdak, eten en drinken?

Een vraag die mij vaak gesteld is. Het meest eenduidige antwoord is: Prima! Er zijn minder herbergen dan in Spanje en het is soms nodig om flexibel te zijn in het aantal kilometers dat je wilt lopen, maar iedere 10-15 kilometer is er zeker een betaalbare plek om te slapen. Ik sliep afwisselend in gemeentelijke herbergen, herbergen van één van de Franse Jacobsgenootschappen of bij een particuliere herberg, incidenteel bij een zeer betaalbaar hotel. Alle plekken waren in goede staat, schoon, met vriendelijke eigenaren. Wanneer de herbergen zich in hele kleine dorpjes bevonden was er vaak avondeten en ontbijt mogelijk. In de grotere plaatsjes was altijd wel een supermarkt of restaurant.

 

Wat is de beste tijd om op pad te gaan?

Wat een moeilijke vraag op basis van één ervaring! Ik ben half maart vertrokken en dat was voor mij prima. Veel alleen, weinig andere pelgrims, zeker in de eerste weken. Het mooie van deze tijd is dat de lente zich openbaart. Iedere dag komen bloemen uit, worden nieuwe dieren geboren, en wordt het warmer en zonniger. Nadeel is wel dat het bij aanvang vroor en bij aankomst 33 graden was, dus dat je meer warme kleding bij je draagt.

 

Was het een zware tocht?

De route is denk ik objectief niet zwaar. Geen hoge bergen of slechte paden; voor mij als niet-ervaren wandelaar goed te doen. Ten opzichte van pelgrimswegen in Spanje kom je op deze route veel minder medepelgrims tegen. Ik kan me voorstellen dat, zeker wanneer je de Franse taal niet machtig bent, het beperkte contact met andere mensen zwaar kan zijn.

 

 

Wat zijn belangrijke kenmerken van de route?

  • In verschillende boeken staan verschillende afstanden, maar reken op zo’n 900-1000km. Vanuit Vézelay kan je via Nevers of via Bourges lopen. (Ik liep via de eerste).
  • De bewegwijzering is voldoende tot goed. Halverwege is een klein gedeelte wat slechter bewegwijzerd, maar met de gids erbij ben ik zelden verdwaald.
  • Er zijn twee Nederlandstalige gidsen: één voor de route via Nevers en één voor de route via Nevers. Zie ook het antwoord op de laatste vraag.

 

Welke vraag zou je nog willen toevoegen?

Geen. 

 

Waar kunnen we meer over je reis vinden?

  • Over mijn reis: nergens, ik heb geen Facebook of blog of zo.
  • Over deze route:  op de website van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob is veel informatie te vinden: de gidsen, de voorzieningen, downloads en updates, KML- en GPX-bestanden, de websites van de Franse Jacobsgenootschappen. 

 

Aanvulling(en) op het verhaal van Merel

Heb jij deze pelgrimstocht ook gelopen of gefietst en wil je jouw ervaringen delen met anderen? Dan kun je een (korte) aanvulling schrijven op het verhaal hiervoor. Lees hier hoe dat werkt.