Reisboek Europa 1492

Auteur: Lorenzo Camusso


Boek en auteur

***

 

Beschrijving

Dit boek zou je een reisboek kunnen noemen. Het is geschreven door Lorenzo Camusso, auteur en historicus en hij laat de tien belangrijkste routes door Europa van 500 jaar geleden aan bod komen. Bij elk van die routes staat een product, een beroep of een thema centraal. Denk bijvoorbeeld aan het thema Pelgrimstocht bij de route van Vezelay naar Santiago; aan geld bij de tocht van Florence naar Brugge; aan Het heilig Jaar bij de route van Trondheim naar Rome of de kunstschilder bij de route van Neurenberg naar Venetië.
Het interessante bij deze routes is dat ze allemaal daadwerkelijk gemaakt zijn en dat de schrijver ze in het boek “ophangt” aan één individu of een groep individuen, die deze tocht aantoonbaar maakte.
In een inleidend hoofdstuk wat aan de tien routes voorafgaat komen thema’s als wegen, rivieren, herbergen, geld en schepen aan bod.
Het boek kent een register op plaatsnaam, een chronologische tabel en bibliografische verwijzingen.
Het boek is uitgegeven door de Staatsdrukkerij en is in het nederlands vertaald door Frans Hille.

 

Focus

Het gaat in dit boek niet om pelgrimeren of om pelgrimsbestemmingen. Veel meer is het een boek wat de lezer een helder beeld geeft van de laat Middeleeuwse tijd waarin uiteraard volop gepelgrimeerd werd. De Italiaanse (cultuur)historicus geeft met veel relevante culturele informatie een boeiend beeld van reizen en leven in de 15e eeuw. De reisroutes zijn goed gekozen omdat ze in verschillende delen van Europa liggen, door verschillende soorten mensen gebruikt werden en op diverse manieren bereisd moesten worden.
De achtergrond kennis van de lezer, zelf voet- of fietspelgrim of van plan dat te worden, zal door dit boek vergroot en verdiept worden.
Het boek is zeer rijk geïllustreerd.

 

Plaatsen

Dat zijn er eigenlijk teveel om op te noemen. Ik volsta met een opsomming van de tien routes en ieder kan zelf daaruit conclusies trekken:
Florence – Brugge; Lübeck – Nowgorod; Vézelay -Santiago de Compostela; Milaan – Mont St. Michel; Neurenberg – Venetië; Trondheim – Rome; Edinburgh – Parijs; Genua – Istanbul; Wenen – Moskou.

 

Meer informatie

  • Het boek is alleen gebruikt te koop en zal dan ongeveer € 15 kosten.
  • Het is ingebonden, voorzien van een stofomslag en telt 288 bladzijden.


Recensent: Cor Kuyvenhoven (december 2018)