Verhaal

Santiago de Compostela – Rome

Verteller:

Mijn vrouw Huberta en ik zijn in twee etappes van Saint-Jean-Pied-de-Port, aan het begin van de Camino Francés, naar Rome gelopen.

In 2009 liepen wij van Saint-Jean naar Lescar (bij Pau) en volgden vanaf daar de Chemin d’Arles, via Toulouse en Montpellier, naar Arles. Vanaf Arles volgden wij de GR653D, ook genoemd: “Via Domitia”, verder naar het oosten. Wij trokken de Alpen over via Briançon en de Col de Montgenèvre en daalden af door de vallei van Susa, richting Turijn. In 2010 liepen wij van de Sacra San Michele (in de vallei van Susa), via de Chemin d’Assise naar Aulla. Vanaf Aulla volgden wij de Via Francigena naar de Sint Pieter in Rome. (Alternatief: niet de Chemin d’Assise volgen maar via Turijn doorlopen naar Vercelli, aan de hoofdroute van de Via Francigena vanaf Canterbury).

  • verhaal gepubliceerd op: 20 oktober 2017
  • aanvulling(en) gepubliceerd op: –
      

 

Was deze route voor jou een pelgrimstocht?

Onze reis naar Rome was het begin van onze pelgrimstocht richting Jeruzalem, dé heilige stad voor meerdere religies. Het is een symbool van eeuwige, hemelse vrede maar helaas ook van eindeloze, aardse conflicten. Het was heel bijzonder om in die lange en beladen traditie op pad te gaan. Het was bovendien de eerste grote tocht sinds wij, in 2003, onze pelgrimsherberg in Saint-Jean-Pied-de-Port begonnen: een moment van bezinning op een druk bestaan aan een steeds drukkere Camino. Bijna symbolisch keerden wij onze rug naar Santiago de Compostela en liepen wij, tegen de stroom in, naar het oosten.

Bij het oversteken van de Adriatische Zee zouden we de invloedssfeer van het westelijke Christendom verlaten en, in meerdere opzichten en veel sterker dan tijdens onze eerdere tochten, ervaren wat het betekent om als pelgrim (van het Latijnse “peregrinus” = vreemdeling) onderweg te zijn.
  

 

Wat waren hoogtepunten op je reis?

Op enkele uitzonderingen na ging onze route niet door gebieden en plaatsen die toeristische hoogtepunten zijn. De culturele en spirituele juweeltjes van onze reis lagen vaak wat verstopt in de heuvels en bergen, zoals: de abdijen van Ganagobie en Boscodon in Frankrijk, de “sacri monti” (heilige bergen) in Piemonte, en de eeuwenoude pelgrimskerk van Sant’Antimo in Toscane. We hadden zo het gevoel op ontdekkingsreis te zijn. Andersom ontmoeten mensen langs “onze” route weinig pelgrims. Op een grote camping, met vooral vaste plekken voor mensen uit Turijn, wist de beheerder dus eerst niet wat hij met ons aan moest. Toch kregen we een plekje. We wilden net onze tent opzetten, toen hij terugkwam. Die avond zou het weer gaan regenen. Hij opende een aparte ruimte voor ons en stak de verwarming aan. Een half uur later barstte een noodweer los, terwijl wij binnen heerlijk ons potje kookten… . 

 

Wat was typerend voor de ontmoetingen onderweg?

Aan het begin van onze reis kwamen we nog regelmatig pelgrims tegen, die bijna altijd vroegen: “Komen jullie terug uit Santiago? Lopen jullie wel goed?”. Verderop werd dat minder en de pelgrims die we nog tegen kwamen hadden vaak al meerdere Chemins of Camino achter de rug. Bij hen klonk de routine vaak duidelijker door dan de nieuwsgierigheid naar het onbekende. Als vanzelf stonden we zo steeds meer open voor ontmoetingen met de “gewone” mensen onderweg. En dus ook andersom! Ook als we elkaars taal nauwelijks verstonden. Als je elkaar echt wilt begrijpen kom je toch al snel een heel eind. Dat te ontdekken was op zich al bijzonder.

 

Wat was typerend voor de landschappen onderweg?

We hebben genoten van de enorme afwisseling van landschappen: de Pyreneeën, de uitlopers van het Massif Central, de rijstvelden van de Camargues, de groene paradijzen van de Alpilles en de Luberon, de besneeuwde toppen van de Alpen, de bergen van Liguria, de heuvels van Toscane, en de kratermeren ten noorden van Rome. 
Door de lengte van de tocht en de hoogteverschillen wisselden we ook regelmatig van seizoen: voor Arles leek het nog hartje zomer, bij het in- en uitlopen van de Alpen genoten we van een prachtige herfst, en bij de Col du Montgenevre ontmoetten we de voorbode van de winter.
  

Hoe zat het met het onderdak, eten en drinken?

Omdat er tussen de Via Francigena en de Camino Francés weinig pelgrims onderweg zijn, zijn er veel minder pelgrimsherbergen (vooral op het stuk tussen Arles en de Via Francigena) en moet je beter bedenken waar je je inkopen doet. Dat betekent dat je reis al snel duurder wordt dan op de Caminos in Spanje, tenzij… je een tent meeneemt en/of redelijk kunt improviseren.
Anderzijds: soms wordt je, op het moment dat je begint te twijfelen of je ook die dag onderdak zult vinden, verrast door spontaan geboden gastvrijheid. Dat zal je op de Camino Francés niet snel meer overkomen. Vooral in Italië werden we enkele keren uitgenodigd om bij mensen thuis te eten: gezellig, en gesmuld dat we hebben… .

 

 

Wat is de beste tijd om op pad te gaan?

De route, zoals wij die liepen, is in principe van mei tot oktober begaanbaar. Buiten deze periode is de kans groot dat sneeuw en/of bergbeken je pad blokkeren, zeker op de stukken boven de 1000 meter. In de zomer kan het erg heet zijn, met kans op bosbranden, vooral in de Alpilles als er veel wind staat.
Het alternatief, langs de Middellandse Zeekust is het hele jaar begaanbaar. In de zomer heb je echter niet alleen kans op grote hitte en bosbranden, maar zijn er in deze regio ook veel toeristen. Kortom: de beste periode is het voor- en najaar.

 

Was het een zware tocht?

Vooral het stuk tussen Arles en Montgenèvre is niet echt een route voor beginners. Bergervaring is niet nodig, maar de route is zeker zwaarder dan de meer populaire pelgrimswegen door Frankrijk, Spanje en Italië. Zeker als je je tent meeneemt, wat op die drukkere routes eigenlijk niet nodig is.

 

 

Wat zijn belangrijke kenmerken van de route?

  • Gerekend vanaf Arles (het startpunt van één van de hoofdroutes door Frankrijk naar Santiago) tot Aulla (aansluiting op de Via Francigena) was onze verbindingsweg: 950 km. 
  • In Frankrijk was de markering uitstekend. In Italië was de markering voldoende, zeker in combinatie met gidsjes, kaarten of GPS.

 

Welke vraag zou je nog willen toevoegen?

Geen.

 

Waar kunnen we meer over je reis vinden?

  • In het digitale archief van onze herberg (inclusief twee video’s en twee artikelen).
  • In dat archief staat ook een overzicht van de diverse verbindingsroutes tussen Rome en Santiago, inclusief kaartjes, gidsen en websites: Rome < > Santiago (plus twee aparte pagina’s over de Pyreneeën en de Alpen).

 

Aanvulling(en) op het verhaal van Arno

Heb jij deze pelgrimstocht ook gelopen of gefietst en wil je jouw ervaringen delen met anderen? Dan kun je een (korte) aanvulling schrijven op het verhaal hiervoor. Lees hier hoe dat werkt.