Scandinavië

In de Middeleeuwen was het graf van de heilige Olav in Nidaros (Trondheim), dé centrale plek voor de pelgrimages in Scandinavië. Lees verder: pelgrimswegen in Scandinavië.

Over meerdere routes is een verhaal geschreven. Die verhalen vind je hier (⇒ de routes zijn ingetekend op een aparte kaart):
  


  
  
pelgrimswegen in Scandinavië
  
Koning Olav II was de eerste koning van een verenigd en gekerstend Noorwegen. Kort na zijn dood, in 1030, werd hij heilig verklaard. Rond zijn graf in Nidaros, dat toen de hoofdstad van het land was en nu Trondheim heet, werd een kerk gebouwd. In de Middeleeuwen pelgrimeerden mensen uit heel Europa naar deze plek. Na de Reformatie, in 1537, werd dit verboden en het graf verwijderd.
Geïnspireerd door de herleving van de pelgrimswegen naar Santiago de Compostela zijn ook de pelgrimswegen in Noorwegen en Zweden naar het graf van Olav opnieuw ontsloten.

De oeroude Haervejen volgt een heuvelrug door de lengte van Jutland. Daardoor was het een natuurlijke verbinding van Noord naar Zuid Denemarken (en andersom), zonder hindernissen zoals rivieren. In het verlengde daarvan ligt de Duitse Ochsenweg.
Deze heuvelrug werd daarmee ook een belangrijke verbindingsweg voor pelgrims onderweg naar Nidaros (Trondheim) of, andersom, naar Santiago en Rome.

Het Dag Hammarskjöld pad is een voorbeeld van een eigentijdse pelgrimage naar “een plaats van verbeelding”. In dit geval vrij letterlijk, omdat langs het noordelijkste stuk van de bekende Koningsweg (Kungsleden) in Zweden zeven “merkstenen” zijn geplaatst met citaten van Dag Hammarskjöld, ontleend aan zijn gelijknamige dagboek.

    
Heb je zelf een pelgrimstocht in Scandinavië ondernomen en wil je je ervaringen op deze website delen? Lees dan verder op onze pagina Meedoen.