Verhaal

St. Columba fietsroute

Verteller:

In 2004 hebben mijn fietsmaatje Ellie en ik de eerste langeafstandsroute gefietst en wel naar Santiago de Compostela. We hebben daar zo van genoten, dat we besloten eens in de 3 à 4 jaar een langeafstandstocht te fietsen. De volgende keer werd 2007. Het moest een totaal andere tocht worden, niet vergelijkbaar met die naar Santiago de Compostela. We kozen voor de St. Columba fietsroute van Peter Verhaak, een tocht in een totaal ander land met een totaal andere beleving. Geen stempelkaart, geen schelp, geen refugio’s, geen andere pelgrims. Toch was deze tocht door Schotland de moeite waard en hebben we genoten. Ik ben blij dat ik dit heb mogen beleven.
  

  • verhaal gepubliceerd op: 22 januari 2019
  • aanvulling(en) gepubliceerd op: –
       

 

Was deze route voor jou een pelgrimstocht?

Nee, deze route was voor mij geen pelgrimstocht. Het was meer een mooie fietstocht, totaal anders dan onze tocht naar Santiago de Compostela. We hadden ook duidelijk voor een ander landschap en ander klimaat gekozen, omdat het waarschijnlijk onze tocht naar Santiago niet kon evenaren. Met deze tocht duik je meer in de geschiedenis van Noord-Engeland en Schotland: je bezoekt kastelen, de verdedigingslinie, de Hadrian Wall en je ziet sporen van historische veldslagen. Er bestaat ook geen pelgrimspaspoort voor deze tocht, dus je verzamelt ook geen stempels. Als je op de eilanden Mull en Iona komt, waar de monnik Columba heeft geleefd, is religie een belangrijk thema. Dat geldt ook voor Holy Island. Je leert er veel over de verspreiding van het katholieke geloof vanuit Ierland, via Schotland naar Noord-Nederland door Columba en zijn aanhangers en door Willibrord.
  

 

Wat waren hoogtepunten op je reis?

Hoogtepunt van deze reis was de verscheidenheid aan luchten en wolken. Soms begon de dag met prachtig weer, maar fietste je ‘s middags in de stromende regen en zat je rond 15.00 uur weer op een camping in een prachtig natuurpark in de zon. Verder heb ik aan de westkant van Schotland echt enorm genoten van de grilligheid van de natuur en de verlatenheid. Van daaruit fiets je naar de oostkant van Schotland. De kustlijn daar is weer totaal anders, er zijn brede stranden en er is geen duinenrij. Ik heb genoten van de eilanden Iona en Holy Island en van Edinburgh, als cultureel centrum met veel historie.

 

Wat was typerend voor de ontmoetingen onderweg?

Ook weer de vriendelijkheid van de mensen. En hun verbazing, dat je met bepakking zo’n grote afstand hebt afgelegd in hun land. Dit zijn ze niet gewend. Het communiceert gemakkelijk in het Engels.

 

Wat was typerend voor de landschappen onderweg?

De ruigheid en grilligheid van de natuur in het westen van het land en het landschappelijke en de lieflijkheid in het oosten. De prachtige wolken.
  

 

Hoe zat het met het onderdak, eten en drinken?

Wij kampeerden en kookten zelf. Er zijn voldoende campings op de route en deze staan in het boekje aangegeven. Wel kwamen we campings tegen waar kampeerders helaas niet meer welkom waren. Daar stonden alleen nog chalets en stacaravans. Dan waren we genoodzaakt ongeveer 10 km door te fietsen naar de volgende camping. Als wandelaar heb ik in Engeland en Schotland de ervaring dat je de overnachtingsplekken beter vooraf kunt boeken. Voor eten en drinken waren voldoende voorzieningen. Als wandelaar is het noodzakelijk dat je een lunch meedraagt en voldoende water. De wandelpaden gaan vaak niet door de dorpen.

 

Wat is de beste tijd om op pad te gaan?

Mijn ervaring is van begin mei tot eind oktober. De Columba-route fietsten wij vanaf eind juni. Het Verenigd Koninkrijk had in 2007 echter een erg nat voorjaar. Sommige campings waren nog niet open in verband met wateroverlast. We werden echter wel geholpen door een campingeigenaar. Hij verontschuldigde zich en maakte een uitzondering. Hij wees ons de droogste plek aan op het hoogste punt van de camping. Tijdens onze 3,5 week durende reis zijn we elke dag natgeregend. Ik heb echter tijdens een andere tocht door Schotland in mei ook het prachtigste weer meegemaakt. Belangrijk is dat je bij het tent opzetten en tent opbreken een kwartiertje droog weer hebt.

 

Was het een zware tocht?

Deze tocht was zwaarder dan de fietstocht naar Santiago de Compostela. Schotland heeft geen echte bergen, maar veel korte steile klimmetjes. Het is extremer. Ook de temperaturen en de regen spelen mee. Daar pas je je tocht en de tijd op aan. We fietsten gemiddeld minder kilometers dan we gewend waren. Ik heb van de tocht echt genoten, door de planning los te laten en naar mijn lichaam te luisteren.

 

 

Wat zijn belangrijke kenmerken van de route?

Wij fietsten met het boekje St. Columba fietsroute van Peter Verhaak (ISBN/CIP 9064553556) uitgegeven door Pirola. Er is niet echt een markering, wij fietsten de route zoals die is beschreven in het boekje. Tegenwoordig kun je waarschijnlijk een gps-track downloaden. In Noord-Engeland en Schotland zijn ook veel fietsroutes aangelegd op oude spoorrails, ze vormen het zogenoemde National Cycle Network. Deze hebben een nummering en hele stukken van de Columba-route kun je volgen via deze markering. Bij de VVV en op internet vind je een overzicht van en informatie over deze fietspaden.

 

Welke vraag zou je nog willen toevoegen?

Welke tip zou je reizigers die deze route willen wandelen of fietsen willen meegeven?
Geniet van het mooie landschap van Noord-Engeland en Schotland. Neem de tijd en trek je er niets van aan dat je af en toe natregent. De regen kan heerlijk aanvoelen. De hostels zijn erop ingericht dat je je kleding en schoenen kunt laten drogen. Zorg dat je een goede conditie hebt. Engeland en Schotland zijn wel duurdere landen.

 

Waar kunnen we meer over je reis vinden?

Als ik op vakantie ben, houd ik nooit een blog bij. Alles sla ik op in mijn hoofd. Je kunt dus nergens meer informatie over mijn reis vinden. Ik ben wel bereid om eventuele vragen te beantwoorden.  

 

Aanvulling(en) op het verhaal van Tine

Heb jij deze pelgrimstocht ook gelopen of gefietst en wil je jouw ervaringen delen met anderen? Dan kun je een (korte) aanvulling schrijven op het verhaal hiervoor. Lees hier hoe dat werkt.