Verhaal

St.Paul Trail

Samen met Gerrie, mijn vrouw, hebben wij in mei en juni 2012 de St.Paul Trail in Turkije gelopen. De St.Paul Trail volgt in grote lijnen de eerste voetreis van de apostel Paulus naar Antiochië in Pisidië. De tocht start bij de resten van de Romeinse stad Perge nabij Antalya en gaat naar de noordelijk gelegen stad Yalvaç. Het is een schitterend afwisselende tocht over prachtige heuvels, maar ook over een paar pittige bergen. Een variant van de tocht begint bij het Romeinse theater van Aspendos en sluit bij Adada aan op de hoofdroute.
Wij hebben ongeveer 3 weken over de wandeltocht van 260 km gedaan en hebben op de terugweg zowel in Yalvaç als in Eğridir een aantal dagen doorgebracht.
Wij zijn hartstochtelijk kampeerders, dus hebben we de tent meegenomen en veel in het wild gekampeerd.

  • verhaal gepubliceerd op: 27 februari 2018
  • aanvulling(en) gepubliceerd op: –

 

Was deze route voor jou een pelgrimstocht?

Na onze pelgrimstochten naar Santiago, vanuit Nijmegen en Sevilla, en die naar Rome, vanuit Assisi, wilden we eens een echt andere tocht ondernemen. Juist het feit dat deze tocht het tracé volgt dat de apostel Paulus twee eeuwen gelopen moet hebben, maakte het voor ons tot een pelgrimstocht. Met name toen we in Yalvaç bij de resten stonden van de Byzantijnse kerk waar hij gepreekt heeft gaf ons een heel speciaal gevoel.
  

 

Wat waren hoogtepunten op je reis?

Een van de hoogtepunten ligt al bij de start: het zijn de resten van de Romeinse stad Perge. Een stad waar Paulus met de boot aan land moet zijn gekomen.
Daarnaast vormden de uitnodigingen om met de bewoners langs te route dan wel çay (thee) te drinken of om mee te eten een aaneenschakeling van niet te vergeten momenten. Een gastvrijheid en vriendelijkheid waar wij nog veel van kunnen leren. We werden er soms stil van.
Ook de overtocht met de kleine boot over het meer van Eğridir zullen we niet snel vergeten.
Daarnaast zal het verblijf en de overnachting in de geitenstal met een paar Turkse herders, omdat het weer te slecht was om verder te trekken, ons bij blijven.
De aankomst bij de resten van de Byzantijnse kerk op het archeologisch park in Yalvaç was een indrukwekkende afsluiting van de tocht.

 

Wat was typerend voor de ontmoetingen onderweg?

Zoals al aangegeven heeft de gastvrijheid en vriendelijkheid van de mensen onderweg ons erg getroffen. Al bij het begroeten van inwoners langs de route werd er meteen geroepen of we çay wilden drinken. In een enkel geval werd er zelfs, naast de kar in het open veld, snel een gasbrander opgesteld om water voor de çay te koken. Op de vraag waar we onze tent neer konden zetten was het antwoord: daar waar je de tent neerzet mag je kamperen. Veel oudere Turkse inwoners, die vroeger als gastarbeider gewerkt hebben, spreken Duits of wat Nederlands en genieten nu in hun thuisland van hun pensioen. Zij willen graag met je een praatje maken.

 

Wat was typerend voor de landschappen onderweg?

De trail begint bij Perge en loopt eerst door een agrarisch gebied. We hebben volop genoten van de aardbeien die er in grote kassen geteeld worden. Bijzonder is op de tweede dag de oversteek over een 200 meter lange stuwdam van een meter breed. Regulator genaamd. Toen wij er waren moesten we door 15 cm hoog water hierover heen lopen. Omlopen was toen 25 km extra.
Daarna stijgt het pad het Taurusgebergte in en is het af en toe klimmen over paden door de bossen en weiden. Na Çandir gaat het steil omhoog met een aantal klimpassages naar Sutçuler. Door de bossen gaat het via de fruitstreek rond Serpil naar het meer van Eğridir. Na een lange afdaling en via de stad Eğridir gaat het weer omhoog over bijna kale berghellingen naar Dikman. Na de oversteek van het meer van Eğridir is het nog even lastig de route te volgen tegen de steile hellingen van het meer. Tenslotte wordt via glooiende landerijen Yalvaç bereikt.
  

 

Hoe zat het met het onderdak, eten en drinken?

Omdat we niet afhankelijk willen zijn en graag kamperen hebben we geen gebruik gemaakt van overnachtingsadressen. Deze staan op de website van de trail.
Ook hebben we onze maaltijden zelf op de brander klaargemaakt. Het is een bijzondere ervaring om ingrediënten in de vele kleine winkeltjes onderweg te kopen.
In Yalvaç hebben we een aantal dagen in een hotel overnacht alvorens met de bus via een stop in Eğridir terug naar Antalya te reizen.
In bijna alle dorpjes zijn kleine winkeltjes. Ook vind je op veel plaatsen theehuizen waar een lekker kopje thee te drinken is. De koffie die er geschonken wordt is meestal oploskoffie. Er zijn veel waterbronnen onderweg. Maar gewoon aan de mensen vragen kan ook natuurlijk.

 

Wat is de beste tijd om op pad te gaan?

De beste en mooiste tijd om deze route te lopen is in het voorjaar. Het is dan nog niet zo warm. Bovendien is het groen erg fris en staan er nog veel planten in bloei, vooral in de hoger gelegen stukken waar de route komt. Ook zijn de bronnen nog niet uitgedroogd en is er voldoende drinkwater te krijgen.
Wij hebben de tocht eind mei gelopen en veelal droegen we een korte broek.

 

Was het een zware tocht?

Omdat we al onze kampeerspullen bij ons droegen was het klimmen soms inspannend. Vooral de stijging na Candir was zwaar. Het uitzicht daarna vergoedde echter veel. Er is een goede conditie nodig, want na de eerste twee dagen is het nergens vlak.

 

 

Wat zijn belangrijke kenmerken van de route?

  • Lengte van de route (Perge – Yalvaç): 260 kilometer.
  • Markering: wit/rood, zoals bij een GR.
  • Daarnaast is het gebruik van een gps zeer aan te bevelen. De waypoints zijn via een wachtwoord, te verkrijgen uit het boek, te downloaden. Door brand of door vee omgestoten stenen kunnen de markeringen namelijk verdwenen zijn.
  • De route staat beschreven in het boekje St. Paul Trail, door Kate Clow.
  • Ook is aan te bevelen om het boekje “Wat en hoe in het Turks” mee te nemen.

 

Welke vraag zou je nog willen toevoegen?

De tocht is voor degene die van kamperen in de vrije natuur houdt een prachtige beleving. We hebben slechts op één camping gestaan.

 

Waar kunnen we meer over je reis vinden?

Informatie is te vinden op de website van de trail.
Daarnaast geeft de website trekkings.be veel achtergrond informatie.
Inmiddels is er een nieuw routeboek uitgegeven met actuele informatie. De aanvullingen op de website hebben betrekking op deze laatste uitgave.

 

Aanvulling(en) op het verhaal van Gerrie en Pieter

Heb jij deze pelgrimstocht ook gelopen of gefietst en wil je jouw ervaringen delen met anderen? Dan kun je een (korte) aanvulling schrijven op het verhaal hiervoor. Lees hier hoe dat werkt.