The Straight Story

Regisseur: David Lynch


Film en regisseur

The Straight Story is in 1999 uitgebracht,
David Lynch is kunstenaar (schilder, tekenaar, graficus en meubelontwerper) en regisseur van films als Eraserhead, The Elephant Man, Blue Velvet en Wild at Heart, en de TV-serie Twin Peaks. The Straight Story is een vreemde eend in deze bijt. In veel bio's van Lynch wordt de film niet genoemd.
   

De inhoud van deze video is niet standaard beschikbaar.
Door te klikken op [accepteer] in de banner onderaan de pagina of op een banner (die bij elke video getoond wordt) ga je ermee akkoord dat er third party cookies kunnen worden geplaatst op jouw computer en kan je alle video's op de website bekijken .

De filmtrailer is niet Nederlands ondertiteld.    

Beschrijving

Alvin Straight wil naar zijn broer, die een beroerte heeft gehad. Zij hebben elkaar 10 jaar niet gesproken. Alvin is echter slecht ter been en kan geen auto rijden. Hij besluit daarom op pad te gaan met een oude grasmaaier en een aanhanger. Het is een reis van ruim 400 kilometer, door het platteland van Amerika. (Ooit prachtig gesymboliseerd door Grant Wood in zijn schilderij American Gothic (1930)). Hij doet er uiteindelijk zes weken over, ook omdat zijn eerste grasmaaier al snel stuk gaat en hij terug moet naar huis.

De film is gebaseerd op het echt gebeurde verhaal van Alvin Straight. De rol van Alvin wordt gespeeld door Richard Farnsworth. Hij had terminale botkanker tijdens het draaien van de film, waardoor hij net als Alvin slecht ter been was.

 

Focus

Met de auto zou Alvin de reis in nog geen 5 uur hebben kunnen maken. Maar deze reis wil hij beslist zèlf maken, ook als dat betekent dat hij gemiddeld maar ruim 6 km per uur kan afleggen. Het is een bewuste keus voor onafhankelijkheid en het ultieme vertragen, net als bij een pelgrimstocht te voet. Het is niet de enige parallel. Na een pelgrimstocht blijkt het vaak heel lastig om aan de thuisblijvers uit te leggen wat de tocht nu echt zo bijzonder maakte. Eigenlijk zouden ze dat zelf “moeten” ervaren. En zo is het ook met deze film. Neem de tijd om terug te schakelen en je over te geven aan de magie van deze trage en indrukwekkende reis.

 

Plaatsen

Alvin rijdt van Laurens (Iowa) naar Mount Zion (Wisconsin), iets ten oosten van de Mississippi rivier.

 

Meer informatie

  • de film is te vinden via Bibliotheek.nl, ook met Nederlandse ondertiteling.


Recensent: Arno Cuppen (november 2018)