Verhaal

Via Jacobi nr. 4 (Zwitserland)

Verteller:

Samen met Frans Kosters, mijn medebestuurslid van de St. Jacobskapel in Nijmegen, heb ik in 2013 de Via Jacobi nr. 4 in Zwitserland gelopen. Het is één van de vele pelgrimswegen in Zwitserland. Deze weg loopt van Konstanz aan de Bodensee dwars door Zwitserland via de bekende bedevaartsplaats Einsiedeln naar het meer van Genève. Van daaruit loopt de pelgrimsweg in Frankrijk door naar le Puy-en-Velay.
De weg die we gelopen hebben bestaat uit:

  • Schwabenweg : Konstanz – Einsiedeln
  • Innerschweiz-Weg: Einsiedeln – Brünnigpass
  • Berner Oberländer Weg: Brünnigpass – Amsoldingen
  • Gantrisch/Freiburgweg: Amsoldingen – Friburg

Beter als de website het beschrijft kan ik het niet weergeven: ‘Wie Perlen auf einer Kette reihen sich Kapellen, Kirchen und Herbergen entlang der Via Jacobi aneinander und bieten zusammen mit der abwechslungsreichen Kulturlandschaft ein grossartiges Wandererlebnis.’
Wij hebben het gedeelte van de Jacobsweg van Konstanz (DE) tot Schwarzenburg gelopen van 25 juni tot 5 juli.

  • verhaal gepubliceerd op: 8 juli 2018
  • aanvulling(en) gepubliceerd op: –

 

Was deze route voor jou een pelgrimstocht?

Of de route voor mij een echte pelgrimstocht was??
Ja, je loopt over oude Jacobswegen. Je komt onderweg veel kapellen en kerken tegen, die herinneren aan de Jacobus-pelgrimage van eertijds. Bovendien komt de route langs Einsiedeln, het enige grote bedevaartsoord van Zwitserland. Wat mij imponeerde aan de tocht was, naast het prachtige landschap, en de mooie steden en dorpen, het intens genieten van in alle rust en eenvoud van het onderweg te kunnen zijn. Voor mij is het genieten van de mooie schepping ook pelgrimeren.
  

 

Wat waren hoogtepunten op je reis?

Naast het bekende bedevaartsoord Einsiedeln was voor ons het hoogtepunt de ontmoeting van Josef. Josef heeft een groot landbouwbedrijf in de buurt van Konstanz. Voor zijn 50e verjaardag had hij er voor gekozen om twee maanden wandelend op pad te mogen gaan. Wij ontmoetten Jozef de eerste keer in de prachtige pelgrimsherberg van Rapperswil. Daarna heeft hij een aantal dagen met ons meegetrokken zoals dat met pelgrims onderweg gaat. Af en toe zie je elkaar, maar je overnacht in hetzelfde onderkomen. Bij het afscheid na een week vertrouwde hij ons toe:”Ik weet en voel nu pas echt wat pelgrimeren is!”.

 

Wat was typerend voor de ontmoetingen onderweg?

Onderweg zijn de Zwitsers tamelijk terughoudend, maar juist in de pelgrimsherbergen erg vriendelijk en gastvrij. Wij kwamen geen “echte“ Jacobspelgrims tegen. Wel zijn we twee wandelaars (de één, Josef, zomaar op pad en een tweede die van Berlijn naar Barcelona liep) een aantal dagen opgetrokken. Overigens hebben wij met deze wandelaars vele interessante en diepgaande gesprekken gevoerd.

 

Wat was typerend voor de landschappen onderweg?

Het landschap is het typische Zwitserse landschap: schoon en lieflijk. Af en een machtig uitzicht op de bergen.
Uiteraard loopt de weg niet door en over de bergen maar volgt veelal de dalen.
  

 

Hoe zat het met het onderdak, eten en drinken?

Overnachtingsmogelijkheden waren genoeg aanwezig, in allerlei vormen. (Op de website van het Zwitserse Jacobs Genootschap zijn de onderkomens aangegeven bij de betreffende route beschrijving). Wij hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te overnachten bij particulieren, in kleine hotels of in pelgrimsonderkomens. Soms was het mogelijk om’s avonds zelf te koken, maar over het algemeen hebben we gebruik gemaakt van de plaatselijke horeca. Daarbij moet je ermee rekening houden dat de prijzen iets hoger zijn dan wij gewend zijn. Een belangrijk feit is bovendien dat ook hier de kleine winkels in de dorpen verdwijnen.

 

Wat is de beste tijd om op pad te gaan?

De beste tijd is uiteraard het begin van de zomer. De sneeuw is verdwenen en alles staat nog in bloei.

 

Was het een zware tocht?

Er waren een paar flinke stijgingen zoals onder andere de Brünnigpas. Maar over het algemeen is het een gemakkelijk te lopen tocht.
Er zit even na Schwyz bij Brunnen zelfs een mooie overtocht op de Vierwaltstättersee in.

 

 

Wat zijn belangrijke kenmerken van de route?

  • Lengte: van Konstanz naar Schwarzenburg is 244 km
  • Markering: de route is goed gemarkeerd.
  • Het is een tocht over veelal kleine lokale, verkeersluwe wegen. Soms ook liep de route over bospaden of landbouwwegen.

 

Welke vraag zou je nog willen toevoegen?

Geen. 

 

Waar kunnen we meer over je reis vinden?

 

Aanvulling(en) op het verhaal van Pieter

Heb jij deze pelgrimstocht ook gelopen of gefietst en wil je jouw ervaringen delen met anderen? Dan kun je een (korte) aanvulling schrijven op het verhaal hiervoor. Lees hier hoe dat werkt.