Verhaal

Walk of Wisdom

Vriendschap van jaren
bezegeld met deze tocht
waardevol doorleefd

Om onze 40-jarige vriendschap te vieren liepen mijn vriendin Gerrie en ik deze eigentijdse pelgrimsroute. Wij beiden hebben in de afgelopen 15 jaren vele tochten gelopen maar nog nooit waren we samen op pad.
Een uitdaging dus! Maar ik kan je wel alvast verklappen dat we samen een prachtige week hadden en dat we er een jaarlijkse traditie van gaan maken.
We startten op 10 april in de Stevenskerk in Nijmegen. Liepen elke dag door een divers landschap met on-Nederlandse hoogteverschillen. Het grootste gedeelte is onverhard. We gingen door twee landen, drie provincies en elf gemeente en op de 7e dag schoven weer in de banken van de Stevenskerk om de Paasdienst mee te vieren.
Meer lezen??

  • verhaal gepubliceerd op: 22 maart 2018
  • aanvulling(en) gepubliceerd op: –
       

 

Was deze route voor jou een pelgrimstocht?

Je hoort veel mensen zeggen: “het hele leven is een pelgrimstocht”. Dat klinkt mooi, maar voor mij is het niet iets waar ik dagelijks bij stil sta. Ik moet er echt iets voor doen om los te komen van de dagelijkse dingen. Een (pelgrims) route lopen, leeg worden, dat verandert mij in een pelgrim.
Het gaat niet om het einddoel, maar om het gaan, het bewegen door een landschap. Je loopt, bent één met de natuur, in het hier en nu.
Ook deze route is bedoeld als een weg naar binnen. Alle drukte en ruis van de buitenwereld verstomt.
Je loopt door een grote diversiteit aan landschappen, ieder met hun eigen sfeer. Je komt langs spirituele en meditatieve plekken, langs kunstwerken die een eenheid vormen met hun omgeving. Het is een route langs eeuwenoude plekken en plaatsen met ieder hun eigen verhaal. Het nodigde ons uit om dagelijks één of meerdere haiku’s te maken. En zo hebben mijn vriendin Gerrie en ik deze route dan ook als een pelgrimsroute ervaren.
  

 

Wat waren hoogtepunten op je reis?

In het begin van de route kun je een (ritueel) bad nemen in de Bisonbaai. Wij namen een voetbad, dat leek ons gezien de temperaturen van begin april voldoende. Een voetbad geeft ontspanning, bevordert de doorbloeding en geeft een reinigend effect. Met tintelende voeten stapten we weer in onze schoenen.
In de Hatertse Vennen staat een koorts- of lapjesboom. Ook nu nog worden er stukjes stof, een lapje of een lint voor een zieke in deze boom gehangen in de hoop dat de boom “de koorts” overneemt. Het was een emotioneel moment toen wij beiden een lapje in deze boom hingen, denkend aan de ernstig zieke mensen in onze beider families.
Indrukwekkend was het Mariakapelletje in het buurt van Alverna. Het werd in 2010 gebouwd voor de ernstig zieke zoon van de familie Rossen. Inmiddels is hij op veel te jonge leeftijd overleden aan kanker. De opbrengst van de kaarsenverkoop is voor de kankerbestrijding.
Het natuurgebiedje “de Keent” tussen Grave en Ravenstein waar de grote grazers zoals runderen en paarden die het gebied open houden.

 

Wat was typerend voor de ontmoetingen onderweg?

Veel van de ontmoetingen vonden plaats bij onze overnachtingsadressen. Lieve en hartelijke mensen die ons het gevoel gaven echt welkom te zijn en met interesse voor onze tocht.
Onze overnachting in het klooster van de Kapucijnen in Velp heeft veel indruk op ons gemaakt. We werden getroffen door de gastvrijheid van de twee bewoners. Met hen hebben we gegeten, gevierd en gesproken over wat gastvrijheid inhoudt. In een open gesprek vertelden zij hoe graag zij, ondanks alle moeilijkheden, het leven, het vieren en de gastvrijheid in dit Emmaüsklooster overeind willen houden.
In Afferden is een pleintje met een kerktoren en een kerkhof. De toren wordt onderhouden door vrijwilligers en is de moeite van bekijken zeker waard. Er is de mogelijkheid om daar een kaarsje op te steken. Wij troffen een enthousiaste vrijwilliger die niet ophield met te vertellen over de geschiedenis van de toren en de klok. Ook de kleine expositie van handwerken gemaakt door vrouwen uit Afferden was erg leuk om te zien. Een prachtige onverwachte ontmoeting waar we letterlijk en figuurlijk helemaal warm van werden.

 

Wat was typerend voor de landschappen onderweg?

De Walk of Wisdom loopt door vaak prachtige natuur met een grote diversiteit aan landschappen. Van de oude bossen van de Duivelsberg (Berg en Dal), het Reichswald (Duitsland) en de Sint Jansberg met de vele oude bomen en bronbeekjes (Milsbeek/Gennep) tot de Mookerhei, de Hatertse Vennen en het natuurgebied de Keen. En niet te vergeten de dijkjes en de struinpaden van het open rivierenlandschap van Maas en Waal. Je komt door drie provincies en twee landen. Langs eeuwenoude plekken en plaatsen met ieder hun eigen geschiedenis. Het begin en eindpunt is een van de markantste monumenten van Nijmegen: de Stevenskerk.
   

 

Hoe zat het met het onderdak, eten en drinken?

Onderdak hebben we vóór we op pad gingen geregeld. We zijn lid geworden van “Vrienden op de fiets” en voor dag 1, 2 en 6 vonden we 3 uitstekende slaapadresjes bij hen. Op de derde dag sliepen we bij B&B Bothalenshof in Malden. De 4e nacht brachten we door in het Emmaüsklooster in Velp en de 5e nacht was het heerlijk slapen in een pipowagen op mini-camping “Zus en Zo” tussen Hernen en Leur.
Als het even kon namen we onze lunch mee vanuit het ontbijt bij het overnachtingsadres. Een keertje hebben we een paar broodjes en wat kaas gekocht voor de lunch en tja ….. ook één keer moesten we het doen met een mueslireep en hartkeks.
Het avondmaaltijd is geen probleem. Wij aten o.m. bij een gastgezin, bij de Italiaan, in de haptaria en bij de Chinees.
Het is ongelofelijk wat je met een ½ liter warm water kunt doen. Wij dronken er tijdens onze pauze ’s morgens koffie mee en bij de lunch was er voor allebei ook nog een halve beker bouillon. En verder hadden we gewoon water in onze waterzak.

 

Wat is de beste tijd om op pad te gaan?

Wij liepen de route van 10 tot 16 april 2017. Het was de week voor Pasen, dat gaf voor ons een extra dimensie aan de tocht. Ik denk dat elk jaargetijde wel iets te bieden heeft op deze tocht. De bossen zijn opener in de winter, het landschap is verstild. In het voorjaar het nieuwe groen en niet te vergeten de vele, vele jonge zaailingen van de berk. Wat passen die goed bij het icoon van deze tocht. Zomers lijkt het me heerlijk om door die kleine natuurgebiedjes als de Keent en landgoed Het Elzend te lopen en tot slot de herfst met al zijn kleurenpracht in de bossen en het paars van de Mookerhei.
Kortom: het hele jaar nodigt uit om deze route te lopen.

 

Was het een zware tocht?

Natuurlijk is het heel persoonlijk wat iemand als zwaar of als een makkie ervaart. In het algemeen kan ik zeggen dat als je van wandelen houdt, iedereen deze route kan lopen. Je bepaalt je eigen etappes en als je in je eigen tempo loopt dan kan iedereen ervan genieten. En…. je hoeft ‘m niet in één keer te lopen, het kan ook gewoon in stukjes.
    

 

Wat zijn belangrijke kenmerken van de route?

  • De route is 136 kilometer lang.
  • De aanwijzingen en het kaartmateriaal in het routeboek zijn gedetailleerd en goed te volgen. Onderweg kom je regelmatig het tekentje van de zaailing tegen.
  • Op bijna elke bladzijde in het routeboekje staat een voetnoot over iets wat je op de route kunt zien, doen of beleven.

 

Welke vraag zou je nog willen toevoegen?

“Ieder mens is een zaailing van Moeder Aarde”, dat is de gedachte achter het icoon van de Walk of Wisdom. Huub en Adelheid Kortekaas zijn de ontwerpers en zij roepen de mens op tot medeverantwoordelijkheid voor de schepping.
In plaats van een pelgrimspaspoort krijgt iedere pelgrim van de Walk of Wisdom een veter mee om vogelringetjes te verzamelen. Je kunt ze in elk van de 11 gemeenten langs deze route ergens ophalen.
Iedere 3e zaterdag van de maand is er een vertrekceremonie van ongeveer een half uurtje in de 10e eeuwse Valkhofkapel in Nijmegen. Een mooi bezinningsmoment voor vertrekkende pelgrims over het pad van hun eigen wijsheid.

 

Waar kunnen we meer over je reis vinden?

Het startpakket voor de Walk of Wisdom is te koop via de website: routeboekje met kaarten, aanwijzingen voor bezienswaardigheden, “beleef”momenten en overnachtingsadressen, de veter, speld van het icoon voor b.v. op je rugzak of jas, een biozakje voor zwerfafval en een getijdenboek.

 

Aanvulling(en) op het verhaal van Evelien

Heb jij deze pelgrimstocht ook gelopen of gefietst en wil je jouw ervaringen delen met anderen? Dan kun je een (korte) aanvulling schrijven op het verhaal hiervoor. Lees hier hoe dat werkt.