Verhaal

Groningen: Wirdum – Ekenstein

Verteller:

We zijn met een kleine 35 personen en 4 gidsen op weg met de georganiseerde pelgrimswandeling van Wirdum, in het noordoosten van de provincie Groningen, van de Stichting Pelgrimeren in Groningen. Een rondwandeling van 8 km langs twee middeleeuwse borgen, een Engelse slingertuin, een landschapspark, dwars door de weilanden, en langs oude maren (wadslenken) en een middeleeuwse kerk uit de 13e eeuw. We wandelen in het oude polderlandschap tussen de dichtgeslibde oevers van de middeleeuwse rivieren de Fivel en de Delf, in het hart van het aardbevingsgebied. Het is een druiligere zondagmiddag in november.

  • verhaal gepubliceerd op: 14 januari 2018
  • aanvulling(en) gepubliceerd op: –
      

 

Was deze route voor jou een pelgrimstocht?

Los van het spirituele van de landschappen, de natuur zit al in de herfststand, was het bezoek aan de middeleeuwse kerk een echte pelgrimage, met muzikale omlijsting door het lied Panis Angelicus (hemels brood) van Thomas van Aquino en het gebed van St. Patrick, gezongen door Rita Connolly. De Keltische spiritualiteit is in het christendom de traditie die het meest benadrukt dat God ook in de natuur te ontmoeten valt. De wandeling gaat ook over gras en kleipaden en is, na een zeer natte week, ook een spirituele beleving van “met je poten in de klei staan”. Geen hoog verheven ervaring maar de sensatie bijna de vruchtbare aarde te worden ingezogen. Het vormt een prachtig contrast met het Panis Angelicus in de kerk, met de sonore stem van Sting en de fel klinkende, romantische tenorstem van Pavarotti. (Kijk en luister naar de video hieronder).
  

 

Wat waren hoogtepunten op je reis?

Onderweg komen we twee versteende voeten in gebeeldhouwde wandelschoenen tegen als een “in memoriam” van een te vroeg gestorven wandelvriend op een prachtig stil plekje. De stilte is even voelbaar in de groep. Dit aangrijpend privé-monument is zo’n treffende weergave van een wandelvriend.

 

Wat was typerend voor de ontmoetingen onderweg?

De zeer uiteenlopende motieven om met deze pelgrimstocht mee te doen. Van sociale activiteit, het wandelen op zich, tot en met de zoekende pelgrim. De gesprekken over de aardbeving en hoe we met de aarde omgaan.

 

Wat was typerend voor de landschappen onderweg?

De maakbaarheid van de natuur met de Engelse landschapstuin aan de ene kant (stammend uit de Romantiek) en de veeteelt aan de andere kant. De mens wil de natuur naar zijn hand zetten. De één uit oogpunt van schoonheid en symmetrie, de ander uit oogpunt van het nut.
De wandelroute gaat langs eeuwenoude jaag- en kerkenpaden en de ossengang van de wierde van Wirdum (uit de 4e eeuw v.C.). 
We wandelen in het hart van het aardbevingsgebied. Dat alleen al laat ons zien dat het omgaan met de aarde als een te exploiteren object leidt tot catastrofale gevolgen. Neem daarbij de klimaatdreiging door het verbranden van fossiele brandstoffen en het wordt duidelijk dat we niet op een goede weg zijn als samenleving. Het pelgrimeren doet ons ook bezinnen op deze belangrijke vraag.
  

 

Hoe zat het met het onderdak, eten en drinken?

Gezien de korte rondwandeling is dat niet aan de orde en kun je alles mee nemen voor onderweg.

 

Wat is de beste tijd om op pad te gaan?

De route is het hele jaar toegankelijk.

 

Was het een zware tocht?

Nee, het is een makkelijke tocht. In de natte periode zijn laarzen of hoge waterdichte schoenen nodig.
  

 

Wat zijn belangrijke kenmerken van de route?

  • Lengte: 8 km.
  • Hoogteverschil: geen.
  • Markering : geen. Toch is de route prima individueel te lopen. (Zie het antwoord op de laatste vraag).
  • Verdere kenmerken: De sporen van 2500 jaar cultuurlandschap en de enorme weidsheid van het landschap, met overal kerktorens als oriëntatiepunten.

 

Welke vraag zou je nog willen toevoegen?

Geen. 

 

Waar kunnen we meer over je reis vinden?

Op de website van de Stichting Pelgrimeren in Groningen, met een digitaal netwerkwerk van 2300 km pelgrimswandelingen (131 rondwandelingen van 8 km en 61 dagetappes van ca. 21 km). Elke wandeling heeft een kaart, een routebeschrijving, een GPX bestand, de route in de app ViewRanger, een informatiebestand over cultuurhistorie, een werkvorm bezinning (voor iedereen) en een werkvorm christelijke spiritualiteit. Dit is de link naar de beschreven route.

De Stichting werkt samen met de Stichting Oude Groninger kerken en de Raad van Kerken in Groningen en Drenthe waardoor 130 middeleeuwse kerken te bezichtigen zijn. Groningen is ontstellend rijk aan cultuurhistorie, natuur en middeleeuwse kerken. Door de vele desolate trajecten bij uitstek geschikt voor pelgrimeren.  

 

<
De inhoud van deze video is niet standaard beschikbaar.
Door te klikken op [accepteer] in de banner onderaan de pagina of op een banner (die bij elke video getoond wordt) ga je ermee akkoord dat er third party cookies kunnen worden geplaatst op jouw computer en kan je alle video's op de website bekijken .

 

Aanvulling(en) op het verhaal van Peter

Heb jij deze pelgrimstocht ook gelopen of gefietst en wil je jouw ervaringen delen met anderen? Dan kun je een (korte) aanvulling schrijven op het verhaal hiervoor. Lees hier hoe dat werkt.